gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Exkurze do Muzea patologie a Muzea ošetřovatelství

Termín konání akce: 25.4.2018

Ve středu 25. 4. 2018 studenti 3. ročníků v rámci biologického semináře navštívili Muzeum patologie a Muzeum ošetřovatelství, která jsou součástí Slezské nemocnice v Opavě.

Muzeum patologie je součástí oddělení patologické anatomie, které bylo založeno profesorem Aloisem Maternou v roce 1911 a je velkou vzácností, protože je sbírka přístupná pro veřejnost. Nacházejí se zde preparáty patologicky změněných orgánů konzervované formaldehydem ve skleněných nádobách. Kromě nich mohli studenti vidět kostěné preparáty, historické knihy i sklíčka. Preparáty obsahují různé nemoci orgánů a tkání, jako jsou zhoubné i nezhoubné nádory, záněty a vrozené vývojové vady. Součástí prohlídky byl bohatý výklad patoložky, která studentům osvětlila, čeho se vlastně práce patologa týká, co všechno zahrnuje a jak je tento obor důležitý k odhalení případných onemocnění.

Muzeum ošetřovatelství bylo neméně zajímavé  představuje práci sester z pohledu postupujícího času od roku 1989. Provázející zdravotní sestra poutavě vyprávěla o vystavených exponátech. Studenti si prohlédli různé nástroje, materiály, obrázky, fotky či dobové uniformy sester.

Mgr. Ivana Fusková
 

  • Publikováno: 9.5.2018

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba