gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Exkurze do kojeneckého ústavu v Opavě

Kojenecký ústav s dětským domovem v Opavě jsme navštívili v rámci společensko-vědního semináře. Byl to na první pohled malý nenápadný mezi domy schovaný několikapatrový dům. Zdání všednosti ale klamalo.

Celá naše skupinka vešla dovnitř a po milém uvítání postupovala do 3. patra. Tam jsme byli seznámeni s historií, fungováním a hlavně cíli tohoto ústavu. Po této velmi působivé přednášce jsme si šli prohlédnout samotný ústav. Bylo to tam opravdu kouzelné. Všechny místnůstky byly zařízené jako pro trpaslíky hromadou hraček a jiných zábav.

Nejvíce nás zaujala tzv. „prenatální místnost“, tedy místnost, kde se náhradní rodiče mohli pomalinku seznámit se svým miminkem. Sami jsme si mohli lehnout na vodní postel a za poslechu tlukotu srdce relaxovat. Dále jsme se také podívali na pokoje pro návštěvy, tělocvičnu, perličkové vany a samozřejmě i na děti.

Ty větší sice byli na výletě, ale ty úplně nejmenší zrovna spinkaly v postýlkách. Některá miminka byla vzhůru a tak jsme si je mohli pohladit a udělat na ně pár ksichtíků, které nám miminka oplatila úsměvem. Z okna jsme také mohli vidět velkou zahradu s několika altány a různými prolézačkami.

Co říci závěrem? Ukázalo se, že na první pohled malý nenápadný dům se proměnil ve veliký dům plný láskyplných a obětavých sestřiček a malých andílků, kteří netrpělivě čekají, až jim někdo otevře svou náruč. Musím říct, že se klaním práci těchto lidí, protože se zdá, že jsou to lidé na pravém místě a dělají maximum pro to, aby se jejich svěřenci dostali do rodinného prostředí a nemuseli své dětství prožít v dětském domově.


www.kuopava.cz
 

  • Publikováno: 5.12.2007

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba