gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Exkurze do firmy TEVA (červen 2019)

Termín konání akce: 6.6.2019

Dne 6. 6. 2019 se vydali studenti chemického semináře ze septim a třetího ročníku na exkurzi do farmaceutické firmy Teva.

Tato izraelská společnost sice vyrábí pouze generická léčiva, ale jak sám jeden ze zaměstnanců vtipně přirovnal postavení firmy ke sportovnímu světu, hrát druhou ligu taky není žádná ostuda. A tak jsme byli skutečně vděčni za možnost nahlédnout do útrob podniku zabývajícího se nejen výzkumem, ale i výrobou léčivých látek a přípravků.

Po úvodním poučení o přísném bezpečnostním režimu, který musí být dodržován na celém pracovišti, jsme se dozvěděli základní informace o samotné firmě, shrnuté v přehledném videoklipu. Následně celá naše skupina nafasovala bílé pláště a ochranné brýle a jednotným krokem vykročila vstříc přípravným a analytickým laboratořím. Zde už se nás ujal jeden ze zaměstnanců, od pohledu zkušený chemik, pamatující i národní podnik Galena. Svým velmi vstřícným hlasem nám vyprávěl, jak probíhá extrakce léčivých látek například ze semen ostropestřce. Prostory laboratoří, ve kterých se naše exkurze odehrávala, přímo vybízely i k praktické ukázce, a proto jsme měli možnost odkrýt i tajemství odehrávající se v aparatuře odparky, či v izolovaném gloveboxu. V analytické sekci jsme byli seznámeni především s fungováním speciálních kapalinových a plynových chromatografů a vyhodnocováním jejich výsledků. Celá výzkumná sekce na nás dýchala atmosférou plnou touhy po objevování se smyslem pro přesnost švýcarských hodinářů.

Celé čtvrteční dopoledne se tedy neslo v duchu praktického využití organické a analytické chemie, což některé vedlo k úvaze nad budoucím studiem těchto oborů. Někteří se možná naopak rozhodli, kterým směrem jejich studijní cesta dále nepovede. Ať už to je ale jakkoli, až jednou bude náš život sužovat kašel a budeme užívat jeden nejmenovaný přípravek začínající na S, myslím si, že si všichni vzpomeneme na místa jeho vzniku.

Pavel Pískovský, septima A
 

  • Publikováno: 11.6.2019

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba