gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Exkruze do Darkoviček a Hrabyně

Dne 1. 6. 2011 studenti obou kvart a 3. A navštívili pevnostní areál v Darkovičkách a památník 2. světové války v Hrabyni.

Celodenní exkurze začala v Darkovičkách. Studenti, kteří byli rozděleni do dvou skupin, zhlédli dva pěchotní sruby a dozvěděli se vše podstatné o tomto pevnostním areálu, jeho výstavbě, funkci, podmínkách vojáků, kteří v nich sloužili, a také o rekonstrukci objektů.

Po této dvouhodinové prohlídce se obě skupiny přemístily do Hrabyně. Pro studenty zde byly připraveny dvě expozice. V první mohli zhlédnout výstavu „Děti a válka“, kde si mohli nastudovat materiály k dětskému holocaustu, k dětem z Lidic, jak vypadaly hračky a nebo škola v době druhé světové války aj.

Poté je čekala výstava v samotném památníku Hrabyně, který prošel v poslední době rekonstrukcí a mapuje osudy ostravsko-opavské operace, která patřila k nejtěžším na našem území za druhé světové války. Mimo jiné se zde studenti dověděli o účasti našich vojáků v zahraničí, a to jak na východě, tak na západě. Mohli se podívat na životy lidí v ostřelované vesnici během operace. Dozvěděli se mnohé o uniformách, zbraních a způsobech boje za druhé světové války.

Po celou dobu výstavy si studenti vyplňovali pracovní listy, které si pro ně připravily pracovnice zdejšího muzea, setkali se zde také s nejmodernější technikou, včetně počítačových informačních panelů, kde si mohli vyhledat potřebné informace.

Jolana Strýčková, Andrea Cundová


 

  • Publikováno: 10.6.2011

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba