gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Evropský parlament Mladých diplomatů

Termín konání akce: 13.12.2019

V prosinci roku 2019 jsem dostala jedinečnou příležitost zúčastnit se Evropského parlamentu Mladých diplomatů v Plzni. Jedná se o týdenní projekt zaměřený na fungování Evropské unie. Nejdůležitější část programu tvořila simulace jednání Evropského parlamentu, nejprve v jednotlivých výborech a následně všech společně, jako tomu bývá při plenárním jednání.

Já jsem byla ve výboru ENVI, který se, jak již název napovídá, zabývá životním prostředím. Mimo jiné řeší také zdravotnictví, rovnost pracovních podmínek atp. Naše témata jsme si nejdříve pečlivě rozpracovali, prodiskutovali a pak již bylo na nás, jednotlivých delegátech, přijít s novými, inovativními návrhy. Jako delegátce Španělska se mi povedlo prosadit návrh k digitalizaci zdravotnictví. Program byl doplněn o řadu zajímavých přednášek, např. přednáška o fungování Eurocenter nebo přednáška o Ministerstvu zahraničních věcí s panem Alešem Chmelařem atd.

Účast na tomto projektu hodnotím velmi pozitivně, neboť jsem se dozvěděla spoustu nových a zajímavých informací, potkala další aktivní studenty ze všech koutů ČR a vyzkoušela si náročné několikahodinové jednání Evropského parlamentu. Rozhodně tento projekt doporučuji všem svým spolužákům, které zajímá fungování Evropské unie a chtějí si zlepšit své softskills.

Jana Burzyková, sexta B
 

  • Publikováno: 14.4.2020

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba