gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Dvoudenní studentská konference "Studenti proti režimu - revolty 39 / 69 / 89"

Termín konání akce: 11.11.2019 - 12.11.2019

Také letos byly pro studenty připraveny dva dny nabité historií! Pondělní program 21. listopadu 2019 nabídnul více než 70 studentům ze šesti ostravských gymnázií historické ukotvení tří významných zlomů našich novodobých dějin, setkání se zajímavými hosty, pamětníky dramatických událostí, kolekci dobových fotografií či filmovou projekci. Druhý den zavedl studenty do Poruby a centra města, kde třináct týmů v doprovodu youtubera Kovyho plnilo úkoly historické „pátračky“. Akci podpořilo tradičně Statutární město Ostrava a nově také Městský obvod Ostrava-Poruba. Studentská konference je naší stěžejní aktivitou v rámci členství v ASP UNESCO.

Po prezenci se účastníci odebrali tradičně do učebny fyziky, kde je během slavnostního zahájení přivítala ředitelka školy Jana Huvarová. Ve své úvodní řeči zmínila dlouholetou tradici středoškolských konferencí na naší škole (ta letošní byla již XVI.), shrnula jejich smysl a k oslavám 30 let svobody přidala také osobní vzpomínku. Organizátoři pak návštěvníkům představili program a celkovou koncepci konference. Poté již následoval první bod programu nazvaný Studentské revolty v textech a obrazech - rekapitulace historických událostí let 1939 / 1967-9 / 1989 doprovázená sledem dobových fotografií a četbou autentických dobových svědectví. Průvodní slovo obstaral Petr Šimíček a osm studentů ze semináře moderních dějin se ujalo čtení pamětnických vzpomnek. Po krátké přestávce vystoupil s krátkou přednáškou Studenti v historii Ostravy kronikář našeho města Martin Juřica z Archivu města Ostravy. Promítal dobové fotografie a dokumenty, který vždy doprovodil zasvěceným komentářem. Poté následovala projekce dokumentárního snímku studentů audiovizuální tvorby Slezské univerzity v Opavě Jan Zajíc – pochodeň č. 2, po které následovala moderovaná beseda se sourozenci Jana Zajíce, Jaroslavem a Martou. Oba vzpomínali na to, jak silně bratrova smrt zasáhla celou jejich rodinu, přemýšleli o důvodech jeho činu a také studentům vyprávěli, jak tato tragická událost ovlivnila jejich životy za normalizace. Zájem studentů prozradil nekončící sled dotazů, který přerušil až obědový čas. Po poledním obědě přišlel na řadu poslední bod "školního" programu Reflexe přímých účastníků z let 1969 a 1989, moderovaná diskuse s disidentkou, překladatelkou a publicistkou Petruškou Šustrovou a ostravským studentským vůdcem z roku 1989 Ivem Kaletou. Petruška vzpomínala na studentské hnutí 60. let, na studentské protesty 1967, pookupační stávku a první zatýkání na začátku normalizace. Ivo Kaleta jako předseda bývalého stávkového výboru pak účastníky seznámil s průběhem revolučních událostí v Ostravě na Pedagogické fakultě. Diskuse, která se překlopila od vzpomínek také k současným tématům, pak první konferenční den uzavřela. 

V úterý se konference přesunula do prostoru města, kde jsme pro účastníky připravili podobně jako loni uliční hru / „pátračku. Studenty po celý den doprovázel a s jedním soutěžním týmem se do hry se zapojil také známý youtuber Kovy (Karel Kovář). Ten spolu s režisérem Ivo Bystřičanem a jeho týmem natáčel během akce poslední záběry a pasáže do chystaného filmového dokumentu České televize "Kovy řeší dějiny". Třináct studentských týmů se o půl deváté shromáždilo nahoře na Hlavní třídě, kde dostali od organizátorů instukce v podobě pátracího listu a podle různého pořadí tras se rozprchli plnit úkoly v Porubě. Čekalo je místo bývalého Leninova pomníku, rekonstrukce historické fotky lidského řetězu u Slovanu, busta Pavla Tigrida v zahradě stejnojmenného gymnázia, historické fotky v pasáži Dukly, interpretace emblémů socrealistických sgrafit a sběr pamětnických svědectví přímo na ulici. Po desáté hodině se týmy i s učiteli a Kovym přemístily tramvají číslo 8 do centra města k Elektře, kde je čekal pátrací list č. 2 a tudíž zbrusu nové zadání. Studenty zavedlo do dvou významných ostravských institucí (Archivu města Ostravy a Galerie současného umění PLATO), v nichž měli připraveny specifické badatelské nebo tvůrčí úkoly. Další je pak čekaly přímo na známých i neznámých památných místech v ulicích města. Zavítali do Nové radnice, kde pracovali se zbrusu novou výstavou archivu, na Prokešovo náměstí, k soše Karla Kryla před budovou Českého rozhlasu, na Masarykovo náměstí, k sídlu současné KSČM, před budovu Ostravské univerzity a v závěru do galerie PLATO, kde psali svůj vzkaz - zprávu o stavu svobody po třiceti letech - studentům předchozích generací. Z nadšených reakcí účastníků konference víme, že je letošní uliční hra opět pobavila, občas poveselila a také přivedla k poznání doposud neznámých zákoutí našeho města. Nezbývá nám nic jiného, než se už nyní pomalu začít těšit na příští rok!

Děkujeme za podporu Statutárnímu městu Ostrava a rovněž Městskému obvodu Ostrava-Poruba.

Výsledky jednotlivých týmů v obou pátračkách najdete ZDE Vítězové pátraček převzali dort a pořádnou porci knih během pátečního programu projektu SametOVA v centru města.

Reportáž České televize z porubské pátračky (a také školní únikovky) sledujte ZDE a reportáž v pořadu Studuj u nás (TV POLAR) z pátračky v centru můžete vidět v čase 9:55 ZDE

Fotografie Roman Karkoška.

Jiří Sovadina a Petr Šimíček

  • Publikováno: 16.11.2019

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba