gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Dvojnásobné vítězství na přespolním běhu

Z pohodlí a hřejivého tepla školních lavic jsme v pátek 27. září vyrazili do nevlídného počasí bělské doliny. Záměr našeho tažení byl jasný, na tamějším okruhu jsme se měli střetnout s nejlepšími běžeckými týmy z okresu.

Osud běžecké výpravy byl zpočátku nejistý. Jednorázový trenérský úspěch profesorky Holubové neměl dlouhé trvání a role kouče byla po roce předána o dům dál. Potenciál dalšího atletického poháru nakonec vycítil pan profesor Kartous. Jisté obavy budilo i složení letošních týmů. Pod taktovkou kapitána Kaluži proběhlo náročné výběrové řízení - hoši byli zvoleni podle časových limitů nadcházející olympiády, děvčata podle sympatií.

V řadách dívek panovala už při cestě lehká nervozita - tlak okolí, rodiny, přátel i kolemjdoucích byl na obhajobu titulu znatelný. Rozběh, testování kvality terénu, vylepšená atletická abeceda, krátké odskočení do hlubin Bělského lesa a výstřel ze startovací pistole. Trať provázelo mrholení. Křídlo Zajícová, Krestová, Dostálová se drželo předem sjednané strategie a nasadilo do prvního stoupání schůdnější tempo. Po prvním kole trio přeřadilo na vyšší rychlost a v závěru trati zaútočilo na přední příčky závodu. Formace proběhla cílovou čarou v těsné blízkosti a zmocnila se 2., 3. a 4. místa. Zbylé běžkyně na sebe nenechaly dlouho čekat. V závěsu za námi doběhly Bety Pražáková a Hanka Koloničná. Mezi dívkami se nám tak podařilo zvítězit a zajistily jsme si postup do krajského kola.

Počasí se jako zázrakem vyjasnilo a na startovací čáře nás vystřídali hoši. Uplynulé ročníky přespolního běhu pasovaly naše chlapce do pozice outsiderů. Z nejnovější sestavy se navíc nedopatřením vytratil atlet Tomáš Knap. Tým byl proto doplněn o mladou krev Dominika Urbance, Šimona Bartoše a přidala se i důležitá posila týmu Honza Bužga. Catering akce zajistil proslulý průkopník kombinace šunka-salám, Honza Michálek. Za to účast Tomáše Kaluži se jako každý rok neobešla bez závažných komplikací, jejich zlomek je pro přehlednost sepsán zde: zlomený malíček na pravé ruce, bolest třísel, nervozita, natažený stehenní sval na levé noze, „pravá už tahá taky”.

Po všechna čtyři kola se naši reprezentanti drželi v přední linii. Přiléhavý trikot kapitána Kaluži diktoval ostatním neúprosné tempo. O zvukovou kulisu během závodu se postaral běžec Urbanec, jeho dech už po druhém kole připomínal jelena v říji. Kaluža na prvního atleta přece jen nestačil a doběhl do cíle na druhém místě. Skvělé umístění na čtvrté příčce se svým 80% výkonem obsadil Honza Bužga. Další důležité body vybojoval Urbanec a po jeho hekajícím boku dosprintoval i Michálek. Tým svým časem nezklamal ani Šimon Bartoš a chlapci slavili své první vítězství!

Pro některé z nás byl tento ročník završením čtyřleté tradice přespolního běhu. A protože se celý konec září nesl převážně ve znamení atletických závodů, podařilo se nám tak utéct (alespoň na chvíli a doslova) i těm maturitním povinnostem. Poděkování patří organizátorům a těšíme se do krajského kola.

Kateřina Dostálová, 8. A

  • Publikováno: 8.10.2019

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba