gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Dvojí výjimečné vyznamenání pro Petra Šimíčka

Termín konání akce: 15.6.2019

Poslední měsíc tohoto školního roku byl pro kolegu Petra Šimíčka zaplněn kromě jiného dvěma výjimečnými událostmi – jednak se probojoval mezi deset finalistů mezinárodní ceny Global Teacher Prize Czech Republic a poté převzal mezi stovkou dalších významných osobností bronzovou medaili Masarykovy univerzity.

Účast ve finále Global Teacher Prize Czech Republic

Smyslem ceny Global Teacher Prize Czech Republic (GTP CR) je zvýšit prestiž učitelského povolání, motivovat stávající i budoucí učitele k výkonu jejich profese a zejména najít a ocenit inspirativní učitele na území České republiky. Organizátoři se inspirovali mezinárodní cenou Global Teacher Prize a od roku 2017, kdy proběhl nultý ročník, jsou oficiálním partnerem pro pořádání národní varianty této ceny.

Petra Šimíčka na cenu nominovali historici z Ústavu pro studium totalitních režimů, o jeho aktivitách se přijeli přímo do školy přesvědčit členové nezávislé odborné poroty. Díky jejich hodnocení byl náš kolega pozván mezi deset finalistů na vyhlášení letošních vítězů ceny GTP CR, které proběhlo 10. června v Praze. Vítězům pogratulovali ministr školství Robert Plaga, předseda senátního výboru pro vzdělávání Jiří Drahoš a vrchní školní inspektor Tomáš Zatloukal. Vítězství kolegovi Šimíčkovi sice o vlásek uniklo, ale i tak je účast na finále úžasným oceněním Petrovy výjimečné práce!


Medaile Masarykovy univerzity pro Petra Šimíčka

15. června se náš kolega Petr Šimíček stal jedním ze stovky významných osobností, kterým Masarykova univerzita při příležitosti oslav 100. výročí založení udělila pamětní bronzovou medaili. Toto výjimečné ocenění získal jako jeden z absolventů, kteří byli nominováni svými fakultami za přínos v oblasti vzdělávání, vědy, společenské relevance a reprezentace univerzity. Medaile předával rektor Mikuláš Bek spolu s představiteli jednotlivých fakult, v případě kolegy Šimíčka s děkanem Filozofické fakulty MU Milanem Polem.

Celý záznam z předávání medailí naleznete zde (kolega Šimíček je oceněn v 52. minutě záznamu).

Petr Šimíček je nepřehlédnutelnou osobností našeho pedagogického sboru, jeho aktivity na poli moderních dějin už dávno překračují hranice školy, je duchovním otcem a spoluorganizátorem studentských historických konferencí na naší škole a také jedním ze zakladatelů a dlouholetým šéfredaktorem vzdělávacího portálu moderni-dejiny.cz, který jako zdroj výukových materiálů používají učitelé dějepisu v celé ČR. Studenty, kolegy i odbornou veřejností je vnímán jako výjimečná osobnost, které se daří skloubit vysokou odbornost s přístupem, který inspiruje k dalšímu vědění a poznávaní nejen historických souvislostí. Proto (a nejen proto) si taková významná ocenění jistě zaslouží!

K oběma oceněním kolegovi Šimíčkovi gratulujeme!

Jana Huvarová
 

  • Publikováno: 27.6.2019

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba