gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Dvě zlaté medaile pro Vladana Vítka na mezinárodní zeměpisné olympiádě v Thajsku!

Na IESO 2018 jsem se dostal za dobrý bodový zisk ve fyzickogeografické části zeměpisné olympiády. Před samotnou soutěží jsem ještě musel podstoupit čtyřdenní soustředění v Dobrušce, kde jsme se věnovali pokročilejší geologii, geografii a astronomii. Poté jsem se připravoval doma.

 

Do Thajska jsme přiletěli pozdě večer 8. srpna. Z Bangkoku nás odvezli do zhruba 170 km vzdáleného Kanchanaburi, kde jsme byli ubytováni spolu s ostatními týmy bez našich mentorů v Heaven Kwai Resort. Příští den ráno nás čekalo slavnostní zahájení, přivítala nás thajská princezna, což je pocta, jaké se jen tak někomu nedostane. Zbytek dne jsme měli volno, které jsme využili k seznámení s ostatními týmy a zábavě na různých atrakcích po resortu.

Následující den jsme jeli na exkurzi do dolomitového lomu PANDS a přehrady Srinagarind. Příští den začala „opravdová“ soutěž písemným testem, který byl opravdu těžký a psal se s přestávkami celý den. Své znalosti jsem mohl prověřit na tak rozličných tématech jako teorie Gaia, Velká tichomořská odpadková skvrna nebo Nebulární hypotéza. Večer po testech jsme dostali školení ohledně používání kompasů příští den u praktického testu. Praktický test pro mě byl nejtěžší částí celé soutěže. Skládal se ze čtyř částí. V první jsme se střídali na stanovištích kolem velkého stolu, kde jsme na každé stanoviště měli 1,5 minuty a měli jsme odpovědět na otázku ohledně vzorku nějaké horniny, půdy nebo minerálu. V druhé části jsme určovali horniny v terénu a měřili polohu a sklon skalních výchozů s pomocí geologického kompasu. Třetí část byly výpočty s pomocí údajů z druhé části. Ve čtvrté části jsme dělali pokusy ohledně tání ledu a šíření chemikálií ve vodě a pomocí zjištěných poznatků odpovídali na následné otázky. Po praktickém testu jsme společně sázeli stromy v areálu kampusu hostitelské univerzity. Při večeři nám předvedli tradiční thajské tance dvě taneční skupiny. Večer jsme se zúčastnili „svíčkové oslavy“ – oslavy thajského Dne matek, při které jsme si ve tmě zapálili svíčky a Thajci zpívali pravděpodobně národní hymnu nebo hymnu královské rodiny. Po této oslavě jsme měli komentované pozorování noční oblohy.

Další den jsme byli rozděleni do mezinárodních týmů. Já jsem byl zařazen do týmu, kde kromě mě byly soutěžící z Thajska, Itálie, Norska, USA, Kazachstánu, ČLDR a Pákistánu. Ve zbytku dne jsme společně měli zpracovat problematiku vztahů zemských sfér v jeskyni Krasae do prezentace. Oficiální název této aktivity je International Team Field Investigation. V týmů jsme vytvořili vědecké a přátelské prostředí, což se podepsalo na výsledcích. Příští den jsme si museli přivstat, neboť jsme ráno jeli vlakem přes železnici Smrti (Železnice postavená za 2. světové války válečnými zajatci a nucenými pracovníky) do Kanchanaburi k mostu přes řeku Kwai. Při asi hodinu a půl trvající cestě jsem se mohl kochat nádhernou thajskou krajinou. V Kanchanaburi jsme měli možnost nakupovat na místním tržišti. Z Kanchanaburi jsme se přepravili do Malika City, což je v podstatě skanzen, představující tradiční thajské město. Zde jsme si mohli koupit některé tradiční výrobky a vyzkoušet nějaké činnosti jako například chození s chůdami. Druhou polovinu dne jsme zase v týmu zpracovávali Earth Systém Project. Naším úkolem bylo vytvořit plakát, shrnující problém propadání země v Bangkoku. Důležitou roli zde hrála týmová práce a schopnost vyhledat a zpracovat informace z internetu. Následující den jsme dolaďovali a následně prezentovali ITFI a ESP. Večer byla diskotéka a zábava národních týmů pro ostatní týmy.

Předposlední den bylo ráno závěrečné zakončení s kulturním vystoupením thajských tanečníků. Zde jsme se dozvěděli výsledky soutěže. Český tým získal z individuální soutěže 3 bronzové medaile, z ITFI jednu zlatou a jednu stříbrnou a z ESP taktéž jednu zlatou a jednu stříbrnou. Mně se nepodařilo získat medaili z individuální soutěže, ale zato jsme se s mým týmem v obou týmových soutěžích vyhráli zlato. Po závěrečném zakončení jsme vyrazili na exkurzi do jeskyni Krasae s buddhistickou svatyní u železnice smrti. Večer jsme zakončení oslavili na závěrečném večírku. Poslední den jsme měli volný program a chystali jsme se k odjezdu. Cestou zpátky jsme to vzali přes centrum Bangkoku, abychom jsme se mohli alespoň zdálky podívat na toto město.

Účast na této soutěži je pro mě životním zážitkem. Z profesního hlediska mi to hluboce prohloubilo znalosti o vědách o Zemi. Mohl jsem také spolupracovat s lidmi z celého světa a vyzkoušet si, jak probíhá skutečný vědecký výzkum. Z více osobního hlediska se mi líbilo, že měl možnost navštívit tak rozdílnou zemi od naší jako je Thajsko. Poznávání zdejší kultury, lidí a kuchyně zůstane mezi mými nejlepšími vzpomínkami. Vytvořil jsem si zde také mnoho přátelství s lidmi z celého světa i s ostatními soutěžícími z ČR.

Jsem rád, že jsem mohl v Thajsku úspěšně reprezentovat Česko. Dále si cením získaných přátelství, zkušeností a znalostí. Tento jedinečný zážitek mi značně pomohl rozvinout mé schopnosti, čehož hodlám využít v budoucnosti.

Vladan Vítek 

Odkazy v médiích:
Novinky.cz
Věda a výzkum

Děkujeme Petru Vaňkovi za svolení k publikování fotografií.

  • Publikováno: 31.8.2018

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba