gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Druhé místo v krajském kole Ekologické olympiády opět obhájeno

Termín konání akce: 11.4.2019 - 12.4.2019

Ve čtvrtek 11. 4. 2019 se tři naše studentky – Kateřina Lachnitová (sexta A), Gabriela Jochcová a Adéla Popelková (kvinta A) – vydaly do Bartošovic reprezentovat naši školu v krajském kole Ekologické olympiády.

Tématem letošního ročníku byl Management v ochraně přírody a naším vstupním úkolem bylo vybrat si jedno maloplošné zvláštně chráněné území, ve kterém je předmětem ochrany mokřadní ekosystém, a zpracovat vstupní úkol o tomto území. Zvolily jsme si PR Štěpán a v neděli 24. 2. 2019 se tam také vydaly. Na zpracování prezentace jsme pracovaly přibližně další dva týdny.

Ve čtvrtek 11. 4. 2019 jsme se všechny setkaly na svinovském nádraží a společně s panem profesorem Fluksou jsme se vydali do Bartošovic. Ubytovali jsme se na zámku v Bartošovicích a následovalo zahájení soutěže, při němž měl zástupce týmu vylosovat soutěžní číslo. Zvolily jsme Adel, která nás předem informovala o tom, že na losování čísel nemá štěstí. Skončilo to tak, že náš soutěžní tým měl číslo 1, což nám nakonec nepřišlo tak špatné, protože jsme vše měly hned „z krku“.

Následoval teoretický blok, který byl rozdělen na dvě části, teoretický test a poznávací část. První polovina se konala u voliér a byla zaměřena na poznávání hlavně dravců a sov. Ve zbytku areálu Domu přírody Poodří jsme poznávaly také rostliny a vycpaná zvířata. Po obědě byl čas na praktický blok, součástí byla dvouhodinová prohlídka PR Kotvice a po návratu na zámek jsme začaly zpracovávat návrh managementových opatření v PR Kotvice.

Po večeři nás čekala motivační přednáška a poté recesní akce. Recesní scénky měly být na téma Znám křišťálovou studánku, kde není žádná voda. My jsme šly na řadu jako první. Myslíme si, že naše „bezvýrazové“ divadlo mělo úspěch. Poté jsme se vrátily na pokoj a pokračovaly ve zpracovávání našeho projektu. Jedinými překážkami bylo nedostatečné osvětlení v podobě lampičky, a samozřejmě únava.

V pátek po snídani jsme se přesunuly do Domu přírody Poodří. Původně jsme si myslely, že budeme prezentovat PR Štěpán, ale místo toho jsme na stůl položily náš Management PR Kotvice a ve stručnosti představily navrhovaná opatření. Zbylých 7 minut jsme musely čelit záludným otázkám od poroty. Následně jsme také objasnily jejich nejasnosti v naší prezentaci na PR Štěpán. Bylo nám celkem líto, že jsme neměly možnost ji prezentovat, protože si myslíme, že byla kvalitně zpracována.

Jelikož jsme obhajovaly jako druhé, měly jsme spoustu času do začátku praktického úkolu, a proto jsme se s panem profesorem vydali do zámeckých zahrad, kde jsme se vyfotily pod majestátním Josefíniným platanem. Po návratu do Domu přírody Poodří na nás čekaly dva praktické úkoly. Prvním z nich bylo vytvořit odlitek zvířecí stopy a druhým úkolem bylo postavit ptačí budku. Poté, co jsme se sžily s kladivem a hřebíky, se nám povedlo budku stlouct. Následovalo odhalení správných odpovědí poznávací části a teoretického testu.

Při vyhlašování vítězů jsme zjistily, že jsme obhájily druhé místo. Se spoustou cen, šťastni, nabití energií a promrzlí na kost jsme se všichni vraceli zpět do Ostravy.

Adéla Popelková, Gabriela Jochcová a Kateřina Lachnitová
 

  • Publikováno: 17.4.2019

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba