gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Dolování z Kafky - velká interaktivní soutěž v ulicích Ostravy

Termín konání akce: 13.2.2015

V pátek 13. února se k velké spokojenosti všech zúčastněných uskutečnil již druhý ročník velké dobrodružné soutěže Dolování z Kafky aneb PROCEStujte Ostravu. Nikdo z pořadatelů ani soutěžních týmů se nezalekl poněkud zlověstného data - a byli odměněni skvostným zážitkem.

Dolování z Kafky je velká interaktivní soutěž pro starší studenty, kterou naši pedagogové českého jazyka vytvořili v roce 2014 v souvislosti se stým výročím napsání slavného románu Franze Kafky Proces. Letos se do zimních ulic Ostravy statečně vrhlo hned sedm soutěžních týmů, včetně jednoho absolventského. Do cíle dorazili letos úspěšně všichni - a navíc ve skvělém čase .

Samotná soutěž probíhá ve dvou fázích. Tou první je "teoretická" příprava soutěžících, kteří v časovém předstihu dvou měsíců studují Kafkovu biografii a načítají jeho stěžejní literární díla. Ve druhé, finální fázi soutěže se pak týmy vydávají do ulic města na základě indicií, které jsou soutěžící nuceni luštit na jednotlivých stanovištích. Ta se vždy nějakým způsobem vztahují ke klíčovým momentům Kafkových próz nebo autorova života, takže bez znalostí kontextu by bylo zdárné řešení úkolů nemožné. Soutěžící jsou přitom vedeni k různorodým činnostem, jako je interpretace povídek, tvorba vlastního uměleckého textu či osobního dopisu, fotografování, vyhledávání informací v terénu apod.

Vrcholem a zároveň důstojným zakončením celé soutěže byla divadelní inscenace Petra Horáka, kterou herecky nastudovali studenti septimy Filip Jezowicz, Tomáš Klézl a Michal Šnirch. Premiéra této krátké hry s výrazně kafkovskou atmosférou proběhla - k nemalému překvapení personálu - v literární kavárně Academia a sklidila zasloužené ovace publika.

O velkém úspěchu soutěže svědčí i reakce soutěžících, kteří na onen poetický únorový pátek třináctého vzpomínají například těmito slovy:

"Nejlepší soutěž, které jsem se kdy zúčastnila, líbilo se mi naprosto všechno. Byla to velmi dobrá zkušenost, mnohem lepší než Amazing race o milion kolem světa..."

"Bylo to mega super. Jste fakt dobří, že jste to zvládli takhle zorganizovat. Byla to asi nejlepší akce školy. I vy byste za to měli dostat diplom :)"

 

Chtěli bychom poděkovat našim skvělým studentům za to, že nám svou ochotou, hravostí a kreativitou umožnili prožít opravdu výjimečný společný den. Franz Kafka by jistě souhlasil.

 

Lukáš Bárta, Petr Horák a Lucie Pavelková, organizátoři soutěže

 

  • Publikováno: 24.2.2015

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba