gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Divadelní kroužek na Setkání divadel

Již 33. ročník festivalu Setkání divadel – Malé jevištní formy hostil letos poprvé i Divadelní kroužek Gymnázia Olgy Havlové. Soubor našich studentů se ve valašskomeziříčském M-klubu představil s premiérou autorské hry „Dědictví“ v pátek 18. března.

Festival Setkání divadel – Malé jevištní formy, koncipovaný jako přehlídka amatérských divadel moravskoslezského a zlínského kraje, představuje i postupová kola Celostátní přehlídky experimentujícího divadla Šrámkův Písek a Celostátní přehlídky studentských divadelních souborů Mladá scéna Ústí nad Orlicí. Divadelní kroužek GYOHAVL si coby nováček na poli amatérské divadelní tvorby přílišné postupové naděje nedělal. Přesto si troufám tvrdit, že jeho výkon v konkurenci opavských, frýdecko-místeckých, kopřivnických či valašskomeziříčských souborů nezapadl.

Inscenaci Dědictví charakterizoval ve festivalovém bulletinu jeden z jejích režisérů, student kvinty A Kvido Lotrek: „Dědictví – nesmyslná fraška na pozadí Hvězdných válek, hraná v prostředí pochmurného hřbitova. Po pohřbu zesnulého Jaromíra Nováka vyvstává na povrch mnoho zajímavých skutečností a hlavně také problém – kdo zdědí po bohatém nebožtíkovi veškeré peníze? Jak to všechno dopadne? Sebejistá a žádostivá milenka se synkem-motorkářem, dcera „lehkých mravů“ či vždy věrná a melancholická manželka? V dnešní době nic není jisté, vaší jistotou ovšem zůstává, že u hry nesoucí název Dědictví si užijete trochu „černého humoru“ a seznámíte se s nejnovějším experimentem začínajících studentských expertů.“

Vstřícné festivalové publikum přijalo další ze scénických pokusů kroužku s nebývalým pochopením. Smích mnoha desítek diváků svědčil o tom, že autorská hra našich studentů zaujala i pobavila. Na večerním rozborovém semináři byly odbornou porotou, v jejímž čele zasedl dramaturg Městského divadla Zlín Vladimír Fekar, pojmenovány nedostatky a přednosti dramatického textu i samotné inscenace Dědictví.

Za vznikem hry stojí především její režiséři Kvido Lotrek (V. A) a Petr Karčmař (VI. B). Herecky se v inscenaci představili Sabina Malecová, Kateřina Olívková (obě 1. A), Kateřina Gižová, Barbora Staňková, Václav Kondula (všichni V. A), Dominik Vontor (V. B), Michal Hranický (VI. A) a Tomáš Baránek (VI. B). Hudbu a světla řídil Martin Konečný (VI. B).

Všem zúčastněným děkuji a těším se na další divadelní Setkání.
 

Petr Horák

 


 

  • Publikováno: 2.5.2011

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba