gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Den s Jedním světem

Ve středu 25. 1. 2006 jsme připravili pro studenty sexty, septim, druhých a třetích ročníků Den s Jedním světem - tedy den, kterým se snažíme prostřednictvím dokumentárních filmů připomenout, jaké problémy trápí svět, v němž žijeme.

Na programu byla tentokrát projekce dokumentárního filmu Válečný fotograf, následná diskuse a hra nazvaná Globální vesnice.

Film o světově proslulém fotografovi Jamesi Nachtweyovi vzbudil opravdu nebývalý zájem studentů, které oslovil zejména svou civilností a naléhavostí. Snímek poskytuje unikátní pohled nejen do oblasti válečných a sociálních konfliktů současnosti, ale i do prožívání člověka, který je s těmito konflikty konfrontován. Mnohé ze studentů zaujala právě výjimečná postava fotografa, který v žádném případě neodpovídá stereotypu cynického válečného zpravodaje, ale spíš citlivého a vnímavého člověka.

Ve hře Globální vesnice si studenti mohli vyzkoušet svůj odhad: kdyby byl svět globální vesnicí, která má 1 000 obyvatel, kolik z nich by mělo přístup ke vzdělání, k pitné vodě, kolik by bylo gramotných, kolik by vlastnilo auto, televizi, kolik lidí by bylo bez domova, jaké by bylo věkové složení obyvatel takové vesnice, jakými jazyky by lidé ve vesnici mluvili, jakého by byli vyznání, jaké národnosti apod. Odhady se od skutečných údajů dost lišily a pomohly všem uvědomit si disproporce našeho „jednoho světa“.

Den s Jedním světem měl být kromě jiného připomenutím, že již v březnu proběhne i v Ostravě další ročník mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Jeden svět, který by neměl ujít naší pozornosti.
 

Jana Huvarová

 

  • Publikováno: 25.11.2011

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba