gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Den frankofonní kuchyně

Na Popeleční středu a u příležitosti Dnů frankofonie se v čítárně našeho gymnázia uskutečnila soutěž o nejlépe chutnající francouzské slané a sladké jídlo. Navíc ve speciální kategorii se hodnotila jídla podle originality. Jejím vítězem se stala bramborová bábovka, kterou připravily studentky z oktávy A – Veronika Satinská, Sabina Pišková, Hanka Hájíčková, Andrea Oboráková a Hanka Mücková. Navštívil nás také vážený host, pan Xavier Lavry, prezident Francouzské Aliance, který byl také v porotě, jejíž členové měli za úkol ochutnat všechny pokrmy a následně je zhodnotit. Porota se rovněž skládala z některých profesorů, paní ředitelky, paní kuchařky a náhodně vylosovaného studenstva ze tříd, které měly v soutěži své zástupce. Vybrat vítěze nebylo lehké díky velké účasti soutěžících, kteří ukuchtili úchvatná jídla různých tvarů, chutí a vzhledů. Milým překvapením byla družstva z nejnižších ročníků jako například děvčata z tercie B se svým Croquembouche.

A jak to tedy dopadlo??? První místo v kategorii slaný pokrm získali studenti septimy A se svým Napoleonským menu – Jakub Výtisk, Nela Tatranská, Sandra Svobodová, Jitka Loudová, Vladimír Klanica a Zuzana Tomečková. S nejlepším sladkým jídlem vyhrála děvčata z 2.A a jejich Francouzský čokoládový dort – Bára Bažanowská, Adriana Čevelová, Ivana Majerská, Barbora Mužná a Nela Ševčíková.

Tímto bychom rádi poděkovali Alliance Francaise za věnované ceny ( lístky na koncert francouzské skupiny Les Trapettistes ) a prodejně belgické čokolády Koruna Pralines.

Po ukončení soutěže začali soutěžící sami ochutnávat a vyměňovat si recepty. Všichni byli spokojeni a najezeni. Doufejme, že žádný ochutnávač si z tohoto barvitého dne neodnesl žádné žaludeční či střevní potíže.

Barbora Bažanowská a Adriana Čevelová 2.A
 

  • Publikováno: 3.4.2008

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba