gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Dějepravné workshopy k 30 letům svobody

Termín konání akce: 13.11.2019 - 14.11.2019

V rámci akcí připomínajících 30 let od pádu komunismu v Evropě jsme pro naše studenty v rámci lidskoprávního projektu v síti ASP UNESCO připravili ve středu 13. a čtvrtek 14. listopadu 2019 dějepisné dílny, během kterých pracovali s novou výstavou "1989 - Rok zázraků" zasílanou u příležitosti kulatého výročí do několika stovek českých škol. Výstavu vytvořili pro Člověka v tísni naši učitelé Jiří Sovadina a Petr Šimíček. 

Po dva dny jsme podle harmonogramu připomínali události vedoucí k pádu totality a návratu svobody do naší země v každé třídě našeho ústavu. Pracovali jsme s vybranými plakáty výstavy, většinou ve skupinách, studenti měli připraveny pracovní listy. Po práci ve skupinách následnovalo vyhodnocování studentských postřehů a odpovědí i diskuse o jednotlivých tématech.

Výstava 1989 - Rok zázraků pojednává o pádu komunistického režimu v Československu a za pomoci ikonických fotografií a plakátů ilustruje kontext tehdejších událostí a postojů. Dobové plakáty jsou doplněny faktografií, tehdejším tiskem či vzpomínkami aktérů. Tvoří ji 14 plakátů ve velikosti A2 k pověšení na zeď. Na závěr jsou umístěny dva interaktivní plakáty, které vedou žáky k pátrání po vzpomínkách na to, jak sametová revoluce probíhala v jejích okolí - právě v jejich vesnici, na jejich škole či v jejich rodině. Skrze individuální příběhy a zpracování vzniká na každé ze škol unikátní výstava jíž jsou žáci aktivními spolutvůrci. Tuto plakátovou výstavu dostává automaticky každá škola zapojená do projektu Měsíc filmu na školách 2019.

Výstavu si můžete prohlédnout na portále Jednoho světa na školách, ke stažení jsou tam i pracovní listy a podklady pro učitele ke každému plakátu - ZDE

Výstavu jsme rovněž nechali zhotovit na pevných podkladech a bude časem instalována v přízemí šestitřídního pavilonu.

Za pomoc děkujeme našim kolegyním z předmětové komise a také Lucii Pavelkové a Lukášovi Bártovi, kteří naše řady jako češtináři posílili. 

  • Publikováno: 17.11.2019

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba