gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Dějepisná exkurze do Brna

Dne 21. 1. 2009 jsme se sešli v brzkých ranních hodinách na vlakovém nádraží Ostrava-Svinov v čele s profesorem Sovadinou. Po ospalém příchodu opozdilců a vybrání příslušné částky na vlak jsme se v kompletní sestavě vydali na nástupiště. Cesta z Ostravy do Brna proběhla poměrně v klidu a bez potíží.

Na Brněnské nástupiště jsme dorazili v 11:30 hodin a odtud jsme vybaveni jízdenkami pokračovali brněnským MHD směrem k výstavě. Samotná výstava se konala v Titanic Hall.

První část byla zaměřena na život a kariéru Howarda Cartera – archeologa, který Tutanchamonovu hrobku objevil a jeho sponzora a budoucího přítele Lorda Carnavona. Prostorná hala byla vyplněna kopiemi původních artefaktů, texty seznamující návštěvníka s minulostí obou mužů. Dále jsme se přesunuli do oddělené místnosti s multimediální částí výstavy. Na třech obrazovkách se střídavě promítaly životní portréty tří velkých vladařů. Amenhotepa III. , Achnatona a samotného Tutanchamona. V této části jsme stihli pouze část ze života Tutanchamona,protože jsme byli převeleni do třetí části. Ta se skládala z ukázky životopisného filmu Howarda Cartera a výjevy z faraonovy hrobky, tak jak ji Carter spatřil poprvé, pohřební komora a další. Následovala čtvrtá a poslední část, ve které jsme si prohlédli artefakty z hrobky podrobněji a zblízka. Mezi nejpoutavější artefakty patřily faraonovy rakve a zlaté skříně, ve kterých byl uložen. Dále zlaté sošky egyptských bohů, faraonova zlatá maska, trůn, bojový vůz atp. Celá výstava byla zakončena obchodem se suvenýry.

Opojeni atmosférou starověkého Egypta jsme Titanic Hall opustili a vydali se zpátky směrem k nádraží. K tomuto účelu jsme opět použili služeb MHD. Na místě byl vyhlášen dvouhodinový rozchod, který byl využit jako navštívení přátel, oběd, procházka kolem brněnského kostela, nebo jiných krás Brna. O dvě hodiny později jsme se všichni sešli a odebrali na vlak.

Cesta zpátky proběhla opět v klidu za zvuků zpívajících hrdel a drnkání kytary, které se neslo stísněnou chodbičkou. Do Ostravy jsme se dostali se zanedbatelným desetiminutovým zpožděním a z nástupiště jsme se rozprchli do svých domovů.

David Grant, kvinta A
 

  • Publikováno: 5.2.2009

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba