gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Debatní soutěž

Termín konání akce: 26.3.2019

V úterý 26. března se na naší škole uskutečnil 1. ročník debatní soutěže určené pro naše studenty vyššího gymnázia. Soutěž byla pojata týmově, přičemž v každém týmu byli zástupci ze všech ročníků, aby byla zaručena věková vyváženost všech týmů. Celkem soutěžilo 6 týmů po 4 studentech.

V první části soutěže byly týmy rozlosovány do dvou skupin, v nichž každý tým debatoval s každým. Vždy proti sobě stály 2 týmy, z nichž jeden hájil stanovisko pro dané tvrzení a druhý proti danému tvrzení, debatující po dobu 7 minut na téma, které si mohli soutěžící dopředu nastudovat. Do druhé části soutěže postoupily z každé skupiny 2 nejlepší týmy. Ty opět debatovaly s týmy, se kterými se doposud neutkaly. Tentokrát ale soutěžící téma dopředu neznali, proto byl čas na debatu zkrácen na 5 minut. Do třetí části soutěže postoupily 2 celkově nejlepší týmy. Formát debaty se opět proměnil. Tentokrát týmy debatovaly nejprve na dopředu známé téma a poté vybral každý tým 2 zástupce, kteří se utkali mezi sebou o celkové prvenství v soutěži. Celkovým vítězem se stal kvartet ve složení Linda Oweisová, Ondřej Rybníček, Karolína Zajícová a Vít Kološ. Porota rovněž vybrala nejlepšího debatéra celé soutěže, kterým byla určená Daniela Novotná ze 4. C.

Cílem soutěže bylo podpořit u studentů schopnost diskutovat, obhajovat své názory, vyhledávat si informace a v neposlední řadě naučit se jeden druhému naslouchat.

Kateřina Trojek
 

  • Publikováno: 17.4.2019

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba