gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Debata s Erikem Taberym v rámci projektu Týdny mediálního vzdělávání

Termín konání akce: 6.6.2017

V úterý 6. června 2017 se studenti sexty A a septimy A zúčastnili  filmové projekce a následné debaty s panem Erikem Taberym, šéfredaktorem časopisu RESPEKT. Akce se uskutečnila v rámci týdnů mediálního vzdělávání "Na pravdě záleží" Člověka v tísni.

První půlhodinu setkání vyplnila projekce filmového dokumentu Nic než lži (Nothing But Lies - Fighting Fake News / Tim White / Velká Británie / 2017 / 26 min), který navodil téma pro následnou diskusi.

V poslední době se zejména na sociálních sítích objevuje mnoho lží, polopravd a konspiračních teorií. Nedávno tzv. fake news sehrály roli dokonce v amerických prezidentských volbách. Šíření lží však není fenoménem pouze 21. století. Nový dokumentární film Nic než lži připomíná existenci smyšlených zpráv na různých příkladech, například z druhé světové války. Jeho tvůrci z organizace Stop Fake divákům přibližují, jak se v současnosti falešné zprávy šíří a ohrožují naši společnost. A zároveň mapují způsoby, jak se této propagandě bránit – například Eliot Higgins a jeho kolegové z organizace Bellingcat používají fotografie ze sociálních médií, aby ukazovali, co se ve skutečnosti děje na Ukrajině a v Sýrii. Reportér Vice News Simon Ostrovsky zase díky účtu na sociální síti jednoho z  ruských vojáků dokázal zrekonstruovat jeho zapojení (a zapojení ruské armády) do konfliktu na východní Ukrajině. Autoři filmu se tak snaží nalézt odpověď na otázku, co mohou lidé, organizace a vlády dělat proti šíření falešných zpráv.



Projekce a navazující debata studentů s šéfredaktorem prestižního týdeníku rozkryla na konkrétních příkladech z novinářské praxe vznik a šíření falešných zpráv, diskutovalo se o tom, jak je dnes potřebné (a zároveň náročné) informace na internetu ověřovat a cíleně posilovat kritické myšlení při posuzování mediálních obsahů. Řeč se vedla rovněž o soudobých dezinformacích, záměrně lživých zprávách, cílech ruské propagandy ve střední Evropě a speciálně v České republice, o hranicích mezi seriózními a neseriózními médii a pozvolné proměně společnosti v dnešní éře "postpravdy".

Člověku v tísni děkujeme za tuto tolik potřebnou aktivitu, jejíž zásah je celorepublikový, a panu Eriku Taberymu za to, že vážil čas a vypravil se k nám do Ostravy.

Základní informace o Eriku Taberym a výběr z jeho textů najdete ZDE

     

 Za organizátory dějepravce Petr Šimíček

  • Publikováno: 6.6.2017

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba