gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Daruj krev – daruješ život

Termín konání akce: 15.1.2014

Krev je nejvzácnější tekutinou, která dokáže zázraky. Jejím darováním věnujete víc, dáváte s ní naději. Jediným plným odběrem (450 ml) můžete přispět k záchraně až čtyř lidských životů. Jelikož krev nelze ani vyrobit, je její dárcovství jedinou možností, jak ji získat. O to víc nás těší, že se přes 20 studentů rozhodlo připojit ke dvěma svým učitelům a společně se vydali bezplatně darovat krev.

V krevním centru ve Fakultní nemocnici v Ostravě nás přivítala marketingová pracovnice KC paní Kalužová, která se o nás po celou dobu starala a zahnala i ty největší obavy, které se tu a tam mezi studenty objevily. Po vstupní registraci čekal všechny kontrolní odběr zkumavky krve, která byla ihned vyšetřena, aby se ověřilo, že jsme aktuálně natolik zdrávi, že můžeme daný den darovat krev. Jelikož se v den odběru dodržuje přísná dieta, měli všichni přítomní radost z následného občerstvení a teplého čaje. Po něm už přišel poslední rozhovor s lékařkami z KC a samotný odběr necelého „kryglu“ krve, který trval pár minut. Následovalo doplnění energie formou tatranky, kávy či čokolády a překvapení v podobě bonboniéry od pí. Kalužové, která nám tak poděkovala za hromadný odběr. Jelikož všichni studenti navštívili KC poprvé, dostali odznak ve tvaru kapky krve, poukaz do kavárny v centru města a do jednoho obchodního řetězce. Spolu s nimi ještě spoustu upomínkových předmětů. Tou největší odměnou však byl pro nás všechny fakt, že všichni pomohli někomu neznámému, který krev potřeboval. To vše bezplatně, což je v době, kdy bují darování krevních produktů za účelem výdělku, obdivuhodné.

Odběr nakonec absolvovalo 14 studentů, ostatní buď neprošli sítem vstupních kontrol, nebo je zabrzdily studijní povinnosti před blížícím se vysvědčením. Všem patří velký dík už jen za onu samotnou myšlenku krev darovat.
 

  • Publikováno: 21.1.2014

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba