gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Daruj krev – daruješ život (listopad 2014)

Termín konání akce: 26.11.2014

Krev je nejvzácnější tekutinou, která dokáže zázraky. Jejím darováním věnujete víc, dáváte s ní naději. Jediným plným odběrem (450 ml) můžete přispět k záchraně až čtyř lidských životů. Jelikož krev nelze ani vyrobit, je její dárcovství jedinou možností, jak ji získat. O to víc nás těší, že se přes 20 studentů rozhodlo připojit ke svému učiteli a společně se již podruhé vydali bezplatně darovat krev. Letos i v rámci projektu Erasmus+ Solidarity without Frontiers, který je zaměřen na dobrovolnickou činnost. Jedná se o projekt partnerství mezi školami z České republiky, Slovenska, Turecka, Německa, Katalánska a Itálie. Shodou okolností ve stejném termínu bylo darovat krev 35 studentů a učitelů z turecké partnerské školy.

V krevním centru Fakultní nemocnice v Ostravě nás přivítala marketingová pracovnice KC paní Kalužová, která se o nás po celou dobu starala a zahnala i ty největší obavy, které se tu a tam mezi studenty objevily. Po vstupní registraci čekal všechny kontrolní odběr zkumavky krve, která byla ihned vyšetřena, aby se ověřilo, že jsme aktuálně natolik zdrávi, abychom mohli daný den darovat krev. Jelikož se v den odběru dodržuje přísná dieta, měli všichni přítomní radost z následného občerstvení a teplého čaje. Po něm už přišel poslední rozhovor s lékařkami z KC a samotný odběr necelého půllitru krve. Následovalo doplnění energie formou tatranky, kávy či čokolády. Jelikož téměř všichni studenti absolvovali svůj první odběr, dostali odznak ve tvaru kapky krve, poukaz do kavárny v centru města a do jednoho obchodního řetězce. Spolu s nimi ještě spoustu upomínkových předmětů. Tou největší odměnou byl pro nás všechny ale fakt, že všichni pomohli někomu neznámému, který krev potřeboval. To vše bezplatně, což je v době, kdy bují darování krevních produktů za účelem výdělku, obdivuhodné.

Odběr nakonec absolvovalo 13 studentů, z toho 8 poprvé, a jeden pedagog. Zájem byl dokonce dvojnásobný. Ostatní ale buď neprošli sítem vstupních zdravotních kontrol, nebo je zabrzdily studijní povinnosti. Naši studenti během posledních dvou společných návštěv darovali přes 13 litrů krve, což hravě "naplní" dva dospělé muže. Všem patří velký dík už jen za onu samotnou myšlenku krev darovat.

Chcete-li i Vy přispět, máte možnost si vybrat kterékoli krevní centrum v České republice, času Vám to vezme málo a pocit dobrého skutku, ten ve Vás zůstane napořád.

http://www.darujikrev.cz/ 

http://www.fno.cz/krevni-centrum

  • Publikováno: 7.12.2014

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba