gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Další student školy se stal stážistou v projektu Otevřená věda

Student druhého ročníku čtyřletého studia Jan Plhák se stal v pořadí již druhým naším stážistou v projektu Otevřená věda, který organizuje Akademie věd ČR pro talentované středoškoláky. Stáž probíhá na přírodovědecké fakultě Univerzity Palackého v Olomouci, kam bude Jenda pravidelně dojíždět dva roky a pracovat na projektu Investování na burze za pomocí fuzzy expertního systému a neuronových sítí.

Pro „normální smrtelníky“ není jednoduché pochopit, čím se vlastně Jenda na stáži zabývá. Sám se to pokusil vysvětlit následovně:

Cílem první části stáže je sestavit fuzzy expertní systém, který bude za pomocí námi definovaných pravidel investovat na burze v reálném čase. Tento model, užívající fuzzy množin, je velice silný nástroj, protože může být nastaven tak, aby přiřazoval vstupním hodnotám nejen hodnoty 0 či 1, ale libovolná reálná čísla obvykle v intervalu <0,1> (v investiční praxi se jen málokdy vyskytne indicie, která přímo, s definitivou říká „nakup!“ nebo „prodej!“, proto se nám tento model tak hodí). Dále je také možné jednotlivé množiny prolínat a vytvářet široké báze pravidel. Systém bude s největší pravděpodobností využívat technické analýzy, popřípadě doplňkově fundamentální, které je nutné převést do matematického jazyka. Po nakonfigurování bude systém otestován na historických datech. Posléze se nabízí možnost kombinace tohoto expertního systém a neuronových sítí (jedná se o model napodobující skutečná neuronová spojení v mozku). Výstupem stáže tedy bude v ideálním případě matematický model, který bude aplikovatelný na forexový trh, kde bude „automaticky“ investovat, bez nutnosti našeho zásahu a bude stabilně realizovat výnos.

Doufám, že bude Jendovo bádání úspěšné a že o něm v budoucnosti ještě uslyšíme.

Jana Huvarová, Jan Plhák
 

Bližší informace o stáži zde (stáž číslo 4.68/2).

  • Publikováno: 18.6.2010

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba