gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Ďábelské dny na Šumpersku

Termín konání akce: 28.4.2016 - 29.4.2016

Ve dnech 28. a 29. 4. se studenti kvint a prvního ročníku zúčastnili exkurze do Velkých Losin. Hlavním tématem byly nechvalně proslulé čarodějnické procesy na Šumpersku, které zde v 17. století rozpoutal inkvizitor Jindřich František Boblig z Edelstadtu.

Ďábelské dny na Šumpersku

Malé poohlédnutí za vydařenou exkurzí slovy jednoho z účastníků:

"Naši ranní cestu do Velkých Losin nám zpestřila přednáška pana profesora Bárty, který nás zasvětil do základů problematiky čarodějnických procesů v Evropě. Autobusem jsme dorazili až k renesančnímu zámku, sloužícímu jako místo zasedání inkvizičních tribunálů a výslechů obviněných. Následovala komentovaná prohlídka a poté jsme se přesunuli do ruční papírny. Mohli jsme se seznámit s tím, jak funguje nejstarší a zároveň jediná taková výrobna svého druhu v České republice.

Kolem druhé hodiny jsme se přesunuli do Šumperku, kde jsme strávili část odpoledne v historickém Geschaderově domě, který v 17. století patřil jedné z bohatých rodin vyvražděných během inkvizičních procesů. Dnes se ve zdejším sklepení nachází moderní, interaktivní muzeum. Tam jsme se dozvěděli další informace na téma čarodějnictví v tomto regionu.

Večer jsme se přemístili na ubytování. To se nacházelo ve Velkých Losinách v prostorách tamní školy. Koncem dne jsme si vyslechli přednášku pana profesora Bárty na téma „Podoby ďábla a démonů ve středověku a novověku, fenomén čarodějnictví, průběh inkvizičních procesů, metody tortury, magická a mystická symbolika.“

Další den jsme se vydali do lázeňského města Karlovy Studánky. Tam jsme si zasoutěžili v kvízech, týkajících se mimo jiné informací z předešlého dne. Vítězi získali velice originální cenu a všichni jsme se vrátili zpět do domů, přičemž jsme měli možnost cestou zhlédnout slavný český film Kladivo na čarodějnice."

Chtěl bych jménem organizátorů exkurze poděkovat našim milým studentům za jejich pozornost a vstřícnost. Díky nim totiž nebyly ony dva dny na Šumpersku - navzdory titulku tohoto článku - ani trochu ďábelské.

Lukáš Bárta

  • Publikováno: 3.5.2016

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba