gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Cesta k titulu “Úspěšný řešitel Krajského kola Matematické olympiády“

Cesta k titulu úspěšný řešitel krajského kola 65. ročníku Matematické olympiády je dlouhá. V letošním školním roce ji celou absolvovali tři naši žáci vyššího gymnázia. Kateřina Kopecká ze třídy 1. C (kategorie C), Martina Šarmanová ze septimy A (kategorie A) a Vít Pískovský ze sexty B (kategorie A a B).

Matematická olympiáda začíná již na začátku školního roku. Žáci mohou od září navštěvovat na VŠB-TU v Ostravě-Porubě přednášky pro studenty SŠ, kteří budou řešit úlohy domácího kola Matematické olympiády kategorií A, B a C. V listopadu 2016 je termín pro odevzdání vypracovaných úloh domácího kola. Žáci, kteří mají aspoň čtyři úlohy ohodnoceny jako výborné nebo dobré, postupují do oblastního kola. V tomto kole ve stanoveném čase (4 hodiny) samostatně řeší tři úlohy.

V kategorii A jsme měli v oblastním kole dva úspěšné zástupce. Martina Šarmanová postoupila do krajského kola z 5.-6. místa, Vít Pískovský z děleného místa 1.-2. V krajském kole byli oba úspěšnými řešiteli. Vítek se umístil na 8. místě, Martina byla patnáctá.

V druhé polovině ledna řešili v kategorii C příklady oblastního kola Kateřina Kopecká (2.-3. místo) a v kategorii B Vít Pískovský (1.-2. místo). Díky vynikajícím výsledkům byli pozváni do kola krajského, kde řešili během čtyř hodin čtyři úlohy. Katka zabojovala a umístila se na 12. místě (ze 40 soutěžících v kategorii C je 20 úspěšných řešitelů). Vítek získal v kategorii B „bramborovou medaili“ (35 soutěžících, z toho 18 úspěšných řešitelů).

Všem úspěšným řešitelům gratulujeme, a pokud budou mít chvíli čas, mohou vyřešit další příklady (viz fotogalerie).

Za předmětovou komisi matematiky Zuzana Hrušková
 

  • Publikováno: 12.5.2016

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba