gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Cesta do minulosti a Olomouce

Termín konání akce: 29.1.2020

 Ve středu 29. ledna 2020 unikla sexta B okresnímu kolu zeměpisné olympiády, neb se vydala na historickou miniexkurzi do prastarého města Olomouc. Cílem výpravy bylo nahlédnout do časů dávného středověku a v praxi prověřit poznatky z hodin dějepravy. 

 

Do královského města Olmütz se studentská výprava dopravila po trati Severní dráhy císaře Ferdinanda. Z nádraží pak putovali pěšky po Masarykově třídě na Dómké návrší ke katedrále sv. Václava. Zde vyslechli zprávy o skutcích a činech českého Achilla, Jindřicha Zdíka, Bruna ze Schauenburka a Konráda z Botenštejna. 

Poutníci pak prošli rezidencí olomouckých kapitulních děkanů kde absolvovali vzdělávací program Sklepem, sálem, podkrovím... Během půldruhé hodiny se seznámili se stavebním vývojem rezidence a cennými sbírkami olomouckých biskupů a arcibiskupů. 

Další kroky ostravské mládeže vedly na návrší k římskokatolickému kostelu svatého Michala. Krásy baroka žel Bohu zakrývalo lešení restaurátorů fenomenálního díla Giovanniho Pietra Tencally. Zklamání však brzy opadlo pohledem na Sloup Nejsvětější Trojice na Horním náměstí. Památka ze seznamu UNESCO se stala symbolickou tečkou za dějepravným putováním. Následoval oběd a cesta domů. 

 

  • Publikováno: 30.1.2020

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba