gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

ČESKÝ MODEL AMERICKÉHO KONGRESU 2015

Druhý zářijový týden se přibližně dvě stovky středoškolských studentů z celé České republiky sjely do Plzně, aby se zúčastnily již pátého ročníku Českého Modelu Amerického Kongresu, jediné velké politické simulace svého druhu v Evropě. Účastníky čekaly čtyři dny tvrdých politických jednání, jež si ve většině ohledů nezadala s těmi na půdě reálného kongresu.

Stejně jako ve skutečnosti byli účastníci rozděleni do pěti skupin: novináři, akreditování lobbisté, členové demokratické vlády a senátoři a poslanci strany Republikánské (toho času kontrolující obě komory) a Demokratické (toho času v menšině v obou komorách).

První tři dny strávili účastníci urputnými politickými hrátkami v jednotlivých senátních a sněmovních výborech, z nichž každý se zabýval agendou spadající do dané oblasti. Výbor pro energii se například zabýval financováním interní infrastruktury Spojených států, oproti tomu Výbor pro finanční hospodářství se střetl nad revizí zákona o finančních regulacích. Našla se ovšem i témata, jež bychom snad mohli označit za mnohem více sexy – jako například zákon o objednávce nových jaderných zbraní.

Není jistě žádným překvapením, že některá témata byla diskutována velice vášnivě, pročež bylo poměrně obtížné vůbec něco schválit. Jakožto demokratický ministr jsem ovšem nucen poznamenat, že republikáni byli v určitých okamžicích skutečně nesnesitelní – jako příklad budiž zrušení Obama Care nebo nákup třinácti nových letadlových lodí, což je víc, než USA v současnosti mají vlastně k dispozici.

Jednání byla, podle očekávání, náročná. Došlo samozřejmě na klasické disciplíny jako předčítání Bible a hádky o její výklad (kvůli čemuž bylo v jednu chvíli nutno vyhlásit i výjimečné kuloární jednání), ale na přetřes se dostaly i poněkud aktuálnější zdroje, jako například filmy Pulp Fiction nebo Hvězdné války. Do projednávání zákona o kyberprostoru se zase záhadně připletla vášnivá diskuse o podstatě erotiky. To vše bylo okořeněno velkým množstvím politických sporů a osobních invektiv.

Z uvedených důvodů je tedy celkem pochopitelné, že tlak na psychické i fyzické zdraví účastníků byl tedy skutečně enormní. Nejen kvůli délce oficiálních částí (průměrně osm hodin denně), ale především kvůli délce těch neoficiálních, jež se povětšinou odehrávala v početných plzeňských podnicích. Zde byli zákonodárci také centrem pozornosti – lobbisté je čile plnili notnými dávkami alkoholu, jakož i příspěvky na kampaň (jinými slovy – úplatky), zatímco novináři se je při tom snažili přistihnout. Výsledkem byl samozřejmě žalostný stav některých účastníků jednání, což si vynutilo přehodnocení rozložení sil – teď už se nejednalo jen o demokraty a republikány, ale pouze o ty, kteří trpěli deficitem spánkovým, deficitem intelektuálním, nebo (v nejhorším případě) obojím (obzvláště tedy na straně republikánů).

Po šesti dnech se kongresmani rozjeli domů – poté, co úspěšně schválili čtyři zákony. Bohužel, tři z nich byly kvůli svému příliš republikánskému charakteru vetovány prezidentem.

Bůh žehnej Americe!

Jakub Tabášek
sexta B
 

  • Publikováno: 8.10.2015

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba