gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

CELOSTÁTNÍ KOLO TURNAJE MLADÝCH FYZIKŮ V BRATISLAVĚ

Termín konání akce: 2.4.2019

Po celý letošní rok několik týmů našeho gymnázia intenzivně pracovalo na soutěži Turnaj mladých fyziků. Turnaj mladých fyziků je prestižní mezinárodní soutěží a letos se konal již 32. ročník.

V úterý 2. 4. se tým o pěti žácích vydal na celostátní kolo na Slovensko do Bratislavy, a to ve složení – kapitán družstva Sotirios Pupakis, Ota Michálek, Vojtěch Honěk, Kateřina Kopecká a Eva Michálková. Toto pozvání pro nás byla veliká pocta, protože jsme mohli načerpat mnoho nových zkušeností, rad a tipů na naše celostátní kolo, které se bude konat 16.–17. dubna v Opavě. Hned při příjezdu do Bratislavy bylo jasné, že tento výlet bude zábavný a nezapomenutelný. Nebyla to ale jen zábava, ale také tvrdá práce, protože jsme měli za úkol hrdě reprezentovat naši školu. V úterý jsme se ubytovali a seznamovali se s jinými soutěžícími, jak nám nařídila naše milá organizátorka soutěže, a ve středu to již vypuklo. Každý den se uskutečnily dva tzv. fyzboje, kterých se účastnily tři týmy. Celá soutěž probíhá v angličtině a ukáže se nejen znalost fyziky a konkrétního problému, ale také schopnost diskutovat a kriticky myslet. V pátek se již konaly finální fyzboje mezi třemi nejlepšími týmy Slovenska. My jsme se podívali a pak jsme se již s diplomem úspěšného řešitele celostátního kola v kapse vydali na vlak do Ostravy.

Z Bratislavy jsme si přivezli mnoho rad a inspirace od poroty a dalších účastníků, které v budoucnu určitě rádi využijeme.

Eva Michálková, 1. C

 

  • Publikováno: 10.4.2019

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba