gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Bronzová medaile pro Víta Pískovského z International Mathematical Competiton for University Students

IMC = International Mathematical Competition for University Students je největší a nejprestižnější mezinárodní matematická soutěž pro univerzitní studenty. V letošním roce se zúčastnilo 331 studentů ze 71 univerzit se zastoupením všech kontinentů. Oba studenti, kteří reprezentovali Ostravskou univerzitu, se umístili na 218. pozici, získali bronzovou medaili. Vít byl jeden z nejmladších účastníků soutěže s tímto oceněním v celé její historii.

První srpnový týden jsem strávil v Bulharsku, jako člen týmu Ostravské univerzity, na největší matematické soutěži pro univerzitní studenty. Náš tým kromě mě tvořil Alex Jankov, doprovod zajišťoval Kamil Keprt a docent Jan Šustek z Ostravské univerzity. Velkým potěšením pro nás bylo vrátit se zpět se dvěma bronzovými medailemi.

I přesto se mnozí ptají, proč soutěžit právě v matematice? Možná proto, že je to příležitost poznat podobně uvažující lidi z celého světa a porovnat s nimi své schopnosti. Díky tomu můžeme přemýšlet sebekritičtěji o svých dovednostech. Druhým aspektem je prostor pro diskuzi. Velice zajímavé bylo společné uvažování s Markem Sinzgerem z Mnichova nad tím, jak skupina mravenců hledá nejrychlejší trasu. Vy víte, proč mravenci vždy proudí tou nejrychlejší cestou?

Za finanční podporu mé účasti na obou událostech bych velice rád poděkoval spolku Proxima z. s., Science Talent Ostrava, statutárnímu městu Ostrava a Volkswagen Stiftung.

Vít Pískovský (oktáva B)
 

  • Publikováno: 26.9.2017

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba