gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

BRIGHTON? NO, HOVE, ACTUALLY ANEB DALŠÍ MOBILITA Z PROJEKTU ERASMUS +

Termín konání akce: 26.3.2018 - 30.3.2018

ELC Brighton/Eastbourne

Ve dnech 26.03.2018 − 30.03.2018 se konal metodologický kurz pro učitele anglického jazyka ve Velké Británii v rámci projektu Erasmus +.

Jazyk je živá a neustále se vyvíjející substance a je velice obtížné ho zachytit v jediné platné podobě. Proto je pro učitele jazyků nezbytné se vývoji jazyka a moderní výuce celoživotně věnovat. Asi je pro všechny zajímavé, že na obyčejné “Thank you“ už odpovídáme jen prosté “No problem“ a nebudeme považováni za nezdvořáky. Běžná konverzační otázka “How are you?“ se spokojí s odpovědí “Good, U?“ i mezi cizími lidmi. A do denního jazyka se nám tiše, ale intenzivně vkradlo slovíčko “Gosh“, které může znamenat cokoliv, od tzv. slovní vaty po citoslovce údivu.

Nejen to, ale mnohem více bylo obsahem informacemi nabitého kurzu současné angličtiny, kterého jsem se v rámci projektu Erasmus+ zúčastnila v malém přímořském městečku Hove, které svádí již desetiletí boj o svou “posh” identitu v pomyslném stínu známého letoviska Brighton. “Are you from Brighton?” “No from Hove, actually.“ To je motto místa, které pravidelně hostí také odborníky na metodické postupy, vývoj a výuku současného jazyka z celého světa na konferenci probíhající právě v těchto dnech. Mobilita pro učitele byla takto již předem obohacena účastí mnoha odborníků, kteří se chystali přednášet právě na této konferenci. A proto byla nesmírně přínosná a obohacující.

Bylo by nevděčné nezmínit také překrásné prostředí s typickým anglickým deštěm a sluncem střídajícím se jako mávnutím proutku, všudypřítomné racky, ledové moře omývající proslulé molo s kolotoči a hlavně okouzlující rybářské uličky ve starém městě.

Mgr. Barbora Michálková
 

  • Publikováno: 16.4.2018

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba