gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Bezejmenná skupina v Krásných ztrátách

V sobotu 6. listopadu 2010 překročila skupina ostravských literátů a hudebníků, jejichž společným jmenovatelem je současné či někdejší studium na Gymnáziu Olgy Havlové, hranice regionu a vzala útokem samotné hlavní město. Bezejmennou skupinu hostil pražský klub Krásný ztráty, známý především díky stejnojmenné talkshow Michala Prokopa, kterou mohou čeští diváci už dlouhá léta sledovat na druhém programu ČT.

Básníci a prozaikové BS představili pražskému publiku průřez svou autorskou tvorbou. Našim prioritním cílem bylo sdělit místnímu publiku, že v daleké Ostravě existuje již téměř tři roky seskupení mladých lidí, kterým se daří „vábit“ na své literární a hudební pořady nezanedbatelné množství vrstevníků. A tak BS vylétla ze svého Dolíku (pozn. – místní lidový název pro Kulturní centrum Poruba, kde se autorská pásma BS konají nejčastěji) a se ctí se představila v srdci české metropole.

Nebudu tvrdit, že v sále Krásných ztrát bylo během čtení „natřískáno“, sobotní večer v Praze nabízí lidem pochopitelně množství alternativních způsobů zábavy, přesto se celá akce nesla v příjemné, komorní atmosféře, potlesk muselo být slyšet až k Betlémské kapli (ta je, pravda, nedaleko) – a ještě jsme si stihli popovídat s milými absolventy našeho gymnázia, kteří nás poctili svou podporou a přišli, třebaže mohli už v pátek odpoledne odjet domů za rodinou. Jsme jim moc vděčni a touto cestou znovu děkujeme!

V baru Krásný ztráty vystoupila se svou tvorbou studentka septimy B Hoa Nguyenová, absolventi naší školy Jana Balcarová, Jan Ostřanský, Martin Müller a Karel Čížek. Nemluvě o těch, kteří nás doprovázeli, podporovali, starali se o fotodokumentaci – a bez kterých by nám v Praze nebylo tak krásně, přestože po celou dobu vlastně nepřestalo lít jako z konve. Myslím, že poslední výjezd svého druhu to rozhodně nebyl. Existuje ještě poměrně dost zajímavých míst a světových kulturních center, kde BS prozatím nebyla.

Lukáš Bárta


 

  • Publikováno: 20.12.2010

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba