gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Bezejmenná Literární Skupina poprvé v Atlantiku

Před nějakými dvěma měsíci jsem psal na zdejší webové stránky i do školního časopisu malou reportáž o pozoruhodném vystoupení nově vzniklé Bezejmenné Literární Skupiny, které se uskutečnilo v porubské restauraci FRISCO jako působivý happening (štamgasti podniku s údivem zírali, jak jim kdosi narušuje poklidné pivní rozjímání a recituje nahlas verše). Tehdy mě napadlo, jak křehké je takové volné seskupení autorů. Říkal jsem si, že musím celé to FRISCO honem nafotit, protože se možná jedná o první a poslední akci tohoto druhu. Za svůj skepticismus jsem byl vytrestán tím nejpříjemnějším myslitelným způsobem.

Bezejmenná Literární Skupina existuje dál, překročila porubský hraniční kámen a 3. dubna uspořádala vlastní literárně-hudební pořad v ostravském klubu Atlantik. Nikdo se přitom nedržel při zdi, ačkoli šlo v podstatě o jevištní premiéru. Takže pořad, který jsem stručně zahájil něco po šesté hodině odpolední (a využil příležitosti k tomu, abych vpustil do publika něco málo z nových básní) se pak ve svižném, leč příjemně klubovém tempu vinul až do dobrých čtvrt na devět večer. Odečtěme krátkou přestávku a vyjdou nám nejméně dvě hodiny čistého času kultivované zábavy v ryze autorském duchu. Četla se próza, poezie (a nutno říct, že značně různorodá, nesoucí od počátku individuální punc), zněly kytary, klavír i saxofon. To všechno vyvážené, pocitově na sebe navazující či naopak důmyslně kontrastující.

Zbývá jmenovat ty, jimž celý večer patřil. Volím metodu chronologickou, pořádám tedy tak, jak přicházeli mladí umělci během vystoupení „na řadu“: Daniel Ševeček, Ondřej Hrbáč, Martin Műller, Zuzana Balcarová, Veronika Špornová, Marcela Božíková, Kateřina Výtisková, Tomáš Uvíra, Karel Čížek.

Skepticismus mě opustil. Hned na místě jsme totiž přislíbili další vystoupení, tentokrát s lehce provokativním názvem „Co zbylo z Májovců aneb Po 150 letech už bez almanachu“. Jasno máme i v datu, Atlantik nás opětovně přivítá v úterý 13. května 2008. Pokud vám dubnové čtení uteklo, nepochybuji, že to májové už si ujít nenecháte...

Lukáš Bárta
 

  • Publikováno: 11.4.2008

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba