gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Beseda s vrchním komisařem oddělení výkonu trestu v Heřmanické věznici

Termín konání akce: 11.6.2015

Dne 11. 6. 2015 proběhla na naší škole přednáška o vězeňské službě a výkonu trestu v ČR, určená pro žáky sext a druhého ročníku v rámci učiva o trestním právu procesním. Přednášku vedl Mgr. Pavel Urbančík, vrchní komisař výkonu trestu ve věznici v Ostravě-Heřmanicích.

Měli jsme jedinečnou příležitost nahlédnout do světa vězeňského života. Uvědomit si, jak funguje vězeňský systém v ČR, jaké typy věznic máme, za jaké druhy trestných činů jsou u nás lidé nejčastěji odsouzeni. Přednášející nás seznamoval s denním režimem vězňů, jeho pracovní náplní, s fungováním ostrahy věznic, s možnostmi návštěv ve věznicích, praktikami, které vězni používají např. při pašování drog do vězení, a mnohými dalšími zajímavostmi.

Studenty přednáška velice zaujala a následně se rozpoutala diskuze, při níž mohli studenti klást jakékoli otázky. Součástí přednášky byly i praktické ukázky speciálního oddílu, který zasahuje např. při vzpouře vězňů, nebo jsme měli možnost zhlédnout uniformy vězeňské služby a jejich standartní vybavení pro výkon jejich povolání.

předmětová komise ZSV
 

  • Publikováno: 28.6.2015

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba