gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Beseda s kosmonauty

Dne 7. 10. 2009 se v Nové Aule Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava konala beseda s astronauty. Tato akce byla uspořádána v rámci celosvětového summitu astronautů – ASE Prague 2009, který probíhal ve dnech 4.10. - 10.10. v Praze. Ostravu navštívili celkem čtyři hosté čínské, japonské a ruské národnosti.

Po krátkém úvodním proslovu jednoho z profesorů vysoké školy a představení přítomných astronautů následoval prostor pro dotazy účastníků besedy. Hosté se s námi podělili jak o hezké, tak i méně příjemné zážitky a ochotně odpovídali na většinu dotazů. Velice zajímavé bylo vyprávění o „nehodách“, kdy se ocitli dokonce ve smrtelném nebezpečí. Padaly také otázky osobní, kterým se však astronauti raději vyhnuli. V řečnických příspěvcích se zaměřili především na líčení svých pocitů z vesmíru, který se nám snažili co nejvíce přiblížit a motivovat nás pro případnou práci v tomto oboru. Dobrou úroveň besedy poněkud kazil příliš volný překlad obou tlumočnic a nedostatek času k zodpovězení všech otázek.

Některým účastníkům přinesla tato beseda nový pohled na celou kosmonautiku, pro některé byla motivací, jiní si z ní odnesli jen hezkou vzpomínku a několik informací. Každý si ovšem v přednášce našel něco, co pro něj bylo svým způsobem zajímavé a obohatilo jeho znalosti z této oblasti.

Tereza Samadzai, kvinta A

  • Publikováno: 23.10.2009

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba