gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Beseda s Janou Hybáškovou – EU a Blízký Východ

Ve čtvrtek 18. 2. se zúčastnili studenti společensko-vědních seminářů septim a třetího ročníku besedy, kterou zajistil Národní parlament dětí a mládeže v rámci svého projektu Participace. Hostem byla orientalistka a arabistka, politička a diplomatka Jana Hybášková.

Kromě toho, že je Jana Hybášková bývalá velvyslankyně ČR v Kuvajtu a Kataru, bývalá poradkyně pana Teličky, vyjednavače vstupu ČR do EU, a bývalá europoslankyně, je to také zajímavá dáma s neuvěřitelnými životními zkušenostmi, skvělou znalostí arabského prostředí, zahraniční politiky a bezpečnostní problematiky, se schopností mluvit civilně a srozumitelně o komplikovaných věcech jako je například struktura institucí EU a historie a současnost izraelsko-palestinského konfliktu.

Řeč šla o všem možném. O stavbě mešit v Evropě, o šátcích na hlavách arabských studentek evropských škol, o skutečném motivu vzniku EU a o práci jejích jednotlivých institucí, o možnostech Turecka stát se součástí EU, o Lisabonské smlouvě, o odlišnostech jednotlivých evropských států a rozdílnostech jejich právních kodexů, o postavení Izraele a Palestiny, o moderním světě mladých Arabů, o ilegálním přistěhovalectví a možnostech jeho regulace, o Praze stověžaté – v arabštině „Praze stovky minaretů“, o islámu, o sociálních problémech jako pozadí islámského radikalismu, o svatém Augustinovi a židovsko-křesťanských kořenech naší civilizace, o motivech člověka angažovat se ve věcech veřejných, o životě ženy-diplomatky v arabském světě a v politice vůbec, ale i o neutěšeném stavu životního prostředí v Ostravě a o mnohém dalším.

Po besedě jsme všichni odcházeli s tím, že jsme se setkali s člověkem, jehož názory má smysl vyslechnout a popřemýšlet nad nimi, že pouze skuhráním a nadáváním se svět kolem nás nezlepší a že vyhnout se populistickým a krajním závěrům při řešení problémů, o kterých jsme mluvili, je možné jen se znalostí věci.

Jana Huvarová
 

  • Publikováno: 26.2.2010

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba