gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Beseda k náhradní rodinné péči

Termín konání akce: 29.11.2018

V pondělí 26. 11. 2018 a ve čtvrtek 29. 11. 2018 zavítala na naše gymnázium pracovnice Krajského úřadu MSK Renata Skarková. Pro studenty společenskovědního semináře septim a třetího ročníku si připravila besedu k náhradní rodinné péči v rámci kampaně Dejme dětem rodinu.

Během hodiny a půl nám popsala, jak funguje podle nového občanského zákoníku adopce dětí, poručenství, pěstounství, svěření dítěte do péče jiné osoby či ústavní výchova. Na praktických ukázkách nám byly také vysvětleny rozdíly ve výše uvedených příkladech výchovy dítěte v rodinném prostředí. Kromě toho jsme se dozvěděli, jaké zákonem dané požadavky musí žadatelé o osvojení dítěte splňovat.

Paní přednášející přišla na přednášku spolu se svým adoptovaným synem Pepou. Odpoledne se vedlo v uvolněnějším duchu a velký prostor byl věnován dotazům.

Moravskoslezský kraj k této problematice zřídil speciální webovou stránku Dejme dětem rodinu. Projekt Dejme dětem rodinu vznikl již v roce 2010 a od té doby se povedlo přiřadit několik set dětí do náhradní rodinné péče. Náš kraj je na prvním místě v počtu dětí integrovaných do běžných rodin. Příkladem je sama paní přednášející, která pomohla mnoha dětem různého věku poznat život mladých z jiného pohledu, než by se jim dostal z dětského domova.

Vilém Honysz, septima A

  • Publikováno: 8.12.2018

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba