gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Beseda Energie – budoucnost lidstva

Termín konání akce: 25.9.2020

 Je už na našem gymnáziu tradicí, že za studenty 3. ročníku vyššího gymnázia přijíždějí odborníci z ČEZu a VŠB TU Ostrava s besedou Energie – budoucnost lidstva.

V pátek 25. září 2020 jsme se i my seznámili s různými způsoby výroby a skladování elektrické́ energie, dozvěděli jsme se informace o typech elektráren v České republice, o zdrojích obnovitelných a neobnovitelných, jaderném štěpení a vlivu radioaktivity na okolí́.

Uvědomili jsme si, jak moc jsme vlastně na energii závislí a život bez ní si zhola nedovedeme představit. Už víme, jak by to vypadalo při blackoutu a co bychom si měli připravit, kdyby nastal.

Součástí besedy byla fotografická́ soutěž̌ Energie - budoucnost lidstva, do které jsme se mohli přihlásit a také za správnou odpověď či postřeh získat drobnou maličkost. Přednášející nám ukázali, jak pracuje dozimetr, jak vypadá uranové sklo.

Naše aktivita během besedy nebyla 0 K ale ok, takže jsme si besedu užili.

A proč o besedě píšeme až teď? Dvakrát ročně se už tradičně koná vědomostní soutěž tříčlenných družstev tříd, v nichž se uskutečnila beseda. Soutěž Co víš o energetice? se skládá z korespondenčního kola a finálové pódiové soutěže s kulturním programem. A my se do této soutěže zapojili – už máme 5 týmů, ale možná se ještě někteří spolužáci přidají.

Lucie Ludvíková 7.B, Lenka Juchelková 3.C,
fotografie Vojtěch Kupka 3.C a Vít Kološ 7.B
 

  • Publikováno: 19.11.2020

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba