gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Básník a hudebník Jan Kunze na literárním semináři

Jan Kunze na literárním semináři

Ve čtvrtek 4. listopadu 2010 zavítal do literárního semináře na našem gymnáziu opavský básník, textař, zpěvák, performer a dramaturg Jan Kunze. Zahájil tak – věříme, že i nadále úspěšnou – řadu autorských čtení a diskuzí, jichž se v letošním školním roce zúčastní významní současní umělci (nejen) našeho regionu.

Jan Kunze je autorem tří básnických knih. Jeho prvotinu představuje sbírka Hičhaikum, která se zrodila v roce 2004, od té doby však vyšla již potřetí a stala se tak vůbec nejúspěšnějším titulem opavského nakladatelství Perplex. V roce 2007 následovala bibliofilská knížka Po tmě chuť, která vyšla ve velice malém nákladu (méně než 100 kusů). O rok později se objevuje zatím poslední Kunzeho sbírka Dekadent dezert.

Kunze je rovněž textařem, zpěvákem a frontmanem elektro-rockové skupiny Kofe-in, která existuje od roku 2006 a stává se stále populárnější. Svědčí o tom nejen vysoká návštěvnost na koncertech, které kapela pořádá po celé České republice, ale také fakt, že se některé její klipy dlouhodobě držely na čelních příčkách různých televizních hitparád. V příštím roce vystoupí Kofe-in mimo jiné na prestižním festivalu Colours of Ostrava. Kapela bude na jaře křtít svou druhou desku, ta první, Osobní vesmír, vyšla v roce 2009 a možné ji objednat na webových stránkách skupiny. V letošním roce vzniká také CD s názvem Hlavně nepanikař, které je vyústěním dlouhodobého hudebně-recitačního projektu Jana Kunzeho. Desku představil v mnoha tuzemských městech (křest v Praze, v Brně, Olomouci, Opavě i Ostravě).

Jan Kunze představil studentům našeho gymnázia své básnické knihy, ze kterých předčítal, a mnoho takto deklamovaných básní doplnil vysvětlivkou či konkrétní vzpomínkou budící úsměv. Myslím, že si získal sympatie nejen maturantů, „oficiálních“ účastníků semináře, ale i studentů mladších, kteří přijali pozvání na autorské čtení a neváhali si po skončení akce zakoupit básnickou sbírku s osobní dedikací. Čtení poezie a následnou diskuzi doplnila projekce dvou profesionálně natočených videoklipů skupiny Kofe-in. Ještě než odešel, podařilo se mi z Honzy Kunzeho vymámit příslib, aby se k nám napřesrok zase vrátil. Nevypadal, že by mu to bylo proti srsti…

  • Publikováno: 9.11.2010

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba