gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Badatelský víkend

Termín konání akce: 19.10.2018 - 20.10.2018

O víkendu 19. a 20. října 2018 jsem společně s přáteli z ročníku (Tereza Kovářová 6. B, Jan Bystroň 6. B a Klára Nováková 6. A) absolvoval tzv. Badatelský víkend. Jednalo se o cyklus přednášek z oborů přírodních věd (matematika, fyzika, biologie a chemie), který byl zaštítěn projektem Badatel Univerzity Palackého v Olomouci. Univerzita jej vytvořila, aby pomohla nadaným nebo jen zvídavým studentům středních škol k rozvoji v oboru, který je zajímá.

Přednášky vedli jednotliví profesoři, doktoři či studenti univerzity a jednalo se o opravdu zajímavá témata, jako například: Využití urychlovače částic jako největšího mikroskopu na světě, Kvantová pravidla, Syntéza antituberkulotik či Historie a léčba rakoviny. Součástí víkendu byly také společenské aktivity a procházka po okolí, abychom si užili přírodu Javoříčka, kde se přednášky odehrávaly. Večer jsme zakončili sezením s děkanem Palackého univerzity, který nám poskytl bližší informace o projektu Badatel.

V budoucnu jsou plánovány další víkendové akce a dokonce týdenní kemp Badatel. Jednalo se o velmi příjemnou zkušenost a rozhodně bych projekt doporučil všem, kteří se zajímají o přírodní vědy.

Max Mrštík
 

  • Publikováno: 19.11.2018

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba