gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Bad Marienberg 1. 4. - 6. 4. 2019

Termín konání akce: 1.4.2019 - 6.4.2019

Na začátku měsíce dubna se šest žákyň vyššího gymnázia vydalo s Mgr. Štefkovou do německého Bad Marienbergu. Cílem jejich cesty byl mezinárodní studentský seminář s názvem Volby do Evropského parlamentu?! Potřebujeme Evropský parlament?

Naše společná cesta započala na Hlavním nádraží v Praze, odkud jsme se na cestu vydali soukromým mikrobusem. Po příjezdu do cíle jsme se ubytovali, vydechli, a jelikož jsme na místo dorazili první, nezaháleli jsme a vydali se na prohlídku blízkého okolí. Přes malé centrum městečka jsme dorazili k nedalekému jezírku, odkud jsme dále pokračovali k oborám plným tamní zvěře. Vrátili jsme se včas na večeři, po které následovala první část společného programu – představení pravidel semináře. Již tato část programu nás utvrdila v tom, že seminář nebude jen obyčejným sledem přednášek, jelikož už i pravidla semináře účastníci zjišťovali formou interaktivní hry za použití mobilních zařízení.

Během následujících dní se žáci zaměřili na poznání kultur a zemí jednotlivých účastníků. Mimo českých žáků se semináře zúčastnili například také žáci z Německa, Maďarska či Slovinska. Hlavní náplní konference bylo však fungování Evropské unie a především Evropského parlamentu. Žáci se do role politiků mohli vžít například při simulaci jednání Evropského parlamentu, které se sami po několikahodinových přípravách zúčastnili. S velkou vervou se také chopili natáčení vlastních předvolebních spotů, či rolové hry Larp pod názvem Suity Hero, která simulovala dobu před vznikem Evropské unie.

Jednou z nejočekávanějších částí semináře byla návštěva města Mohuče, kterou nám nezkazil ani vytrvalý déšť a sníh. Hlavním bodem programu byla přednáška a rozhovor s Hendrikem Heringem, prezidentem Zemského sněmu Porýní-Falc. Přednáška se nekonala nikde jinde než v samotné zasedací síni tamního parlamentu.

Jelikož přes den jsme se plně a pilně věnovali fungování Evropské unie, večer jsme relaxovali u bowlingu, karet, filmu nebo třeba na mezinárodní večeři, díky které jsme ochutnali tradiční pokrmy jednotlivých zemí a poznali také některé ze zvyků a tradic jednotlivých kultur.

Šest dní neuvěřitelně rychle uteklo a my jsme se po sobotní snídani vydali zpět do své domoviny plni dojmů, zážitků a nabytých zkušeností.

Mgr. Martina Štefková
 

  • Publikováno: 27.6.2019

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba