gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Aréna plná krásných slov a tónů

Komorní scéna Aréna v centru Ostravy na nás nezanevřela a opět nám po roce nabídla inspirativní prostor divadelního jeviště a hlediště pro již XVII. ročník mezigymnaziální recitační soutěže, kterou naše škola od samého počátku pořádá. Dřívější dlouholetý název „Student a poezie“ byl z pochopitelných důvodů změněn.
 

V pondělí 29. listopadu 2010 se pod pražícími divadelními reflektory setkali recitátoři deseti gymnázií Moravskoslezského kraje. Nechyběly ani školy opavské či Gymnázium Josefa Kainara z Hlučína, takže můžeme opět hrdě konstatovat, že naše soutěž (už poněkolikáté) překročila hranice města. Pedagogové všech deseti škol zasedli v odborné porotě a rozhodovali o umístění talentovaných studentů v kategoriích poezie a próza. Pomyslným králem hodnotitelů byl také letos herec Komorní scény Michal Čapka, nositel ceny Alfréda Radoka či ceny Thálie a někdejší student našeho gymnázia – byť krátkodobě. Soutěžním dopolednem již tradičně provázel Lukáš Bárta.

Pásmo prozaických a básnických textů letos bohatě prostupovala hudební vystoupení. Představili se kytaristé Jan Bayer a Martin Ormandy, flétnistka Tereza Kubáčková, saxofonistka Zuzana Dillová a několik vlastních písní představila ostravská klubová kapela Komparz, která si tak vůbec poprvé vyzkoušela malý koncert ve zcela akustickém provedení, třebaže je zvyklá spíše na poctivý rockový zvuk. Soutěž, která začala v devět hodin ráno, byla v dobré a spokojené náladě ukončena až kolem půl druhé odpoledne. Těch několik hodin s poezií, prózou a hudbou evidentně nikomu nevadilo. O pár minut dřív utekli jen ti, kdo museli chtě nechtě stihnout vlak. S drzou sebejistotou pojďme předpokládat, že následující ročníky budou neméně úspěšné, kvalitní a přitažlivé pro studenty i pedagogy. A pro Arénu, samozřejmě!

A jaké jsou tedy výsledky letošního XVII. ročníku recitační soutěže?

Kategorie PRÓZA:
1. Eliška Šlahařová. Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava
2. Daniela Zárodňanská. Matiční gymnázium, Ostrava
3. Tereza Hrablíková. Mendelovo gymnázium, Opava

Kategorie POEZIE:
1. Tereza Agelová. Wichterlovo gymnázium, Ostrava
2. Klára Chamrádová. Gymnázium Volgogradská, Ostrava
3. Kristýna Montagová. Mendelovo gymnázium, Opava

 

  • Publikováno: 10.12.2010

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba