gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Anglické studentské divadlo v předvánočním týdnu

Termín konání akce: 15.12.2014 - 19.12.2014

V pondělí 15. prosince 2014 ve Středisku volného času Korunka v Ostravě-Mariánských Horách již počtrnácté započal týden předvánočních divadelních představení anglického studentského divadla Gymnázia Olgy Havlové. Vystoupení byla určena pro žáky základních a středních škol v Ostravě a Moravskoslezském kraji.

Představení se konají pod záštitou náměstkyně hejtmana Moravskoslezského kraje Mgr. Věry Palkové a k realizaci projektu finančně přispělo Statutární město Ostrava.

Za léta působení pod režisérským vedením paní Mgr. Niky Štěpánkové z brněnské divadelní agentury Domino na divadelních prknech stály desítky studentů a hráli pro desítky tisíc diváků. Letošní Vánoce vítali sedmnácti představeními hry „Jindřich a šest žen“, inspirovanými životní cestou neblaze proslulého anglického krále 1. poloviny 16. století Jindřicha VIII., který vstoupil do dějin především jako zakladatel anglikánské církve a muž, jenž popravil dvě ze svých 6 manželek.

S nadsázkou a humorem, perfektními hereckými výkony a krásnou angličtinou provázeli herci diváky Jindřichovými manželstvími se španělskou Kateřinou Aragonskou, femme fatal Annou Boleynovou obdivující vše francouzské, s anglickou Jane Seymourovou, matkou jediného Jindřichova syna, nepohlednou Němkou Annou Cleevskou, mladičkou a nevěrnou Kateřinou Howardovou a s poslední manželkou starého a nemocného krále - Kateřinou Parrovou.

Diváci z řad žáků ostravských a moravskoslezských škol tak měli jedinečnou příležitost nahlédnout pod pokličku britských dějin, ověřit si, jak daleko došli na své dosavadní cestě za ovládnutím anglického jazyka, a zároveň se nechat pobavit svými vrstevníky.

Děkuji všem hercům za nevšední zážitek a práci i nasazení, které do představení vložili, vedení školy za obrovskou podporu a paní Mgr. Nice Štěpánkové za scénář, režii, odborné vedení a rukopis, který zanechává na již několikáté generaci. Zároveň také děkuji všem pedagogům moravskoslezských škol, kteří své žáky na představení přivádějí. Vdechli projektu život a za ta léta se stali věrnými diváky, bez nichž by každého divadla bylo půl.

Hana Velkoborská
 

  • Publikováno: 16.1.2015

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba