gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Anglické divadlo - Romeo a Julie

Ve druhém pololetí školního roku 2010/2011 herci Anglického Divadla nastudovali a během dvou dubnových víkendů nazkoušeli další Shakespearovu hru, tentokráte Romea a Julii. Tento nejslavnější příběh tragické lásky Julie Kapuletové a Romea Monteka, potomků dvou na život a na smrt znepřátelených šlechtických rodů z Verony, dojímá diváky již od doby svého vzniku. Stal se námětem k tvorbě a inspirací pro generace umělců, filozofů, politiků a mnoha dalších.

Ve dnech 13. – 15. 4. 2011 se naše divadlo zúčastnilo Shakespearovských slavností v Brně. Studenti zahráli třikrát hru Romeo a Julie a jednou Sen noci svatojánské. Jihomoravskému publiku se dle obrovského potlesku líbili a sami si tento zájezd do Brna užili. 

Studenti Gymnázia Olgy Havlové toto představení zhlédli 31. května 2011 v Korunce, Mariánských Horách.

 


 


Dále bude hra představena v Opavě 21. června 2011. 

 

 



Romeo and Juliet

Dva nejlepší kamarádi. Jeden bratranec. Dvě děti. Dva rody. A jen jedna láska. Kdo z nich ji získá?

Nejslavnější milenecká dvojice znovu umírá přímo na scéně…

Nezapomeňte na papírové kapesníky, neboť proudy slz nebude tak lehké zastavit…

Verona na konci 16. století. Vrcholí malá občanská válka mezi Monteky a Kapulety a mladý Romeo, syn pána prvního z rodů, se trápí kvůli překrásné Rosalind, která jeho lásku neopětuje. Jeho dva nejlepší přátelé – Benvolio a Mercutio – vyvolávají šarvátku, které učiní konec až veronská princezna, která prohlásí, že kdo příště vyvolá boj, přijde o hlavu.

Halvy rodů se nařízení podřídí a u Kapuletů se chystá ples. I během důsledných slavnostních příprav si najde paní Kapuletová čas na svou dceru, aby jí oznámila, že o ni má zájem vévoda Paris. Mladá bezstarostná Julie slíbí matce, že se bude věnovat nápadníkovi, a spolu se svým otcem odchází na slavnost. Již na velkolepé hostině se objeví Romeo se svými přáteli, poněvadž touží po tanci s Rosalind. Spatří ovšem Julii a navždy na krásku zapomene. Celý večer se věnuje mladé Kapuletové, ale nechtěně zjišťuje, že Julie je dcerou jeho úhlavního nepřítele. To už ho ovšem pozná mladý Tybalt, Juliin bratranec. Romeo proto raději ples opouští.

Večer se Julie vyptává své chůvy a dozvídá se pravdu o Romeově původu, když ale přijde mladík pod její balkón, vyznává se mu z citů a dohodnou se na svatbě. Druhý den se tedy mladí milenci vezmou. Ještě před svatební nocí se ale Romeo připlete do šarvátky, při níž umírá jeho přítel Mercutio a on sám z pomsty zabíjí Tybalta. Naštěstí není za tento přečin popraven, ale musí navždy opustit Veronu. Stráví tedy s Julií první a zároveň poslední noc a odjíždí.

Nešťastná Julie zůstává sama a její otec se dohodne s Parisem, že mu ji dá za ženu. Julie se ale přirozeně tomuto sňatku brání, a jde proto za otcem Lorenzem, který jí dává lektvar, po němž se bude zdát mrtvá. Julie tento přípravek vypije a její rodina si myslí, že zemřela, a proto ji pohřbí do kobky, kde si ji má Romeo vyzvednout ve chvíli, kdy se probudí. Romeo ale zprávu tomto plánu nedostává, dozví se pouze, že Julie je mrtvá. Dostává se do kobky a z žalu vypije jed. V ten moment se probouzí jeho láska, která se poté probodne dýkou, neboť mu chce být navždy nablízku. Nad mrtvými těly milenců se poté usmiřují hlavy obou rodů a ve Veroně je opět nastolen mír.


Hrají:


Romeo – Michal Hranický / Michal Hahn
Julie – Zuzana Holá / Klára Charvátová
Nurse – Barbora Dedková / Markéta Tomášková
Tybalt – Jakub Jacháček
Mercutio – Kvido Lotrek
Benvolio – Tomáš Klézl
Paris – Jan Bayer / Jan Vařák
Princess – Eliška Huvarová / Adéla Kolowratová
Friar Laurence – Dominik Vontor
Capulet – Martin Polok
Lady Capulet – VarvaraŠatunová / Veronika Karičáková
Montague – David Bakhtary
Lady Montague – Barbora Staňková / Petra Krabicová

 

 

Zájezd do Brna

13. 4. 2011

Milý deníčku,

Tak dneska jsme dojeli do Brna. Ale že to byla divoká jízda…

Sraz jsme měli už v 6:30 ráno, to znamená, že všichni dorazili s napuchlýma očima a termoskou kafe. Zatímco se řešila velikost kufrů, koupila paní učitelka jízdenku a my jí s nadšením oznámili, že mezi Přerovem a Kojetínem je výluka. A tak jsme se nalodili do vlaku.Hrálo se na kytaru, na noutbuku a spalo. Pak se málem polovina z nás (v čele s paní učitelkou) ztratila při přestupu na náhradní dopravu. Nakonec jsme se ale našli a zahájili druhou etapu naší cesty. Projížděli jsme také kolem čerstvě vybuchlé chemičky v Chropyni a shodli se, že tady by atmosféra Romea a Julie vynikla ještě lépe než na normálním jevišti.

A tak jsme ve zdraví dorazili do Brna. Rychle jsme se přesunuli do Bílého domu a k našemupřekvapení nás žádný Barack Obama nepřivítal. Rychle jsme nachystali sál a začali hrát Sen noci svatojánské.

Byli jsme asi v třetině představení, když Demetrius ve snaze schovat se před Hermií strhl celý horizont, za nímž se ukrýval zbytek právě nehrajícího ansámblu. Všichni jsme ztuhli a jako na povel otočili hlavy do hlediště, odkud zněl burácivý smích. Brněnští kolegové nám ale pomohli a začali horizont spravovat, kdežto my jsme hráli dál. Nakonec jsme představení dohráli a měli slušný potlesk.

Do oběda zbývalo dosti času, a tak jsme se šli projít po městě. Po obědě jsme se všichni rozprchli a část z nás si udělala výšlap na Špilberk a do cukrárny. Večer jsme seděli na ubytovně, hráli na kytaru a zpívali. Naproti veškerému očekávání jsme šli všichni spát velice brzy.


14. 4. 2011

Dneska jsme jeli do Blanska. Odehráli jsme zde dvě představení Romea a Julie. Musím říct, že když jsme došli k budově, kde jsme měli hrát, tak jsem se lekla. Strop byl velice nízký a vše bylo omšelé. Ale to zákulisí! Tolik místa! Tady křeslo a tam gauč! Co více si může herec přát, že?

Abychom z výletu do Blanska něco měli, tak jsme po obědě jeli do Punkevních jeskyní. A co jsme v jeskyních neviděli? No přece krápník Romeo a Julie! Jak příhodné. Do Brna jsme se vrátili celkem brzy, a tak jsme se zase rozprchli do obchodů, kaváren a cukráren.



15. 4. 2011

No, a dnes jsme se z Brna vrátili. Dopoledne jsme zahráli ještě jedno představení Romeo a Julie, a pak jsme se podívali na Zkrocení zlé ženy v podání brněnských kolegů. Ve vlaku polovina z nás usla a druhá polovina neúnavně zpívala táborákové šlágry. Ještě, že není Brno tak daleko a v Ostravě jsme byli brzo.

Právě jsem zjistila, že chraptím, ale to bude podle mě problém i ostatních…

Takže Brnu zdar a anglickému divadlu zvláště!!!

Nazdar! Nazdar! Nazdar!

 

  • Publikováno: 17.6.2011

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba