gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Akce FYKOSí Fyziklání + Jeden den s fyzikou na MFF UK

Termín konání akce: 16.2.2017 - 17.2.2017

Ve čtvrtek 16. února, den před samotnou soutěží, jsme se sešli již ve tři čtvrtě na čtyři ráno na svinovském nádraží, abychom ještě téhož dne stihli akci pořádanou Univerzitou Karlovou – Jeden den s fyzikou, která zahrnovala přednášky a exkurze do místních laboratoří.

Asi o osmé hodině ranní jsme přijeli na pražské nádraží, kde jsme nasedli na metro. To nás zavezlo poblíž matematické a fyzikální fakulty UK. Začali jsme prohlídkou laboratoře na zkoumáním grafenu, kde jsme se také dozvěděli mnoho zajímavostí a postřehů z tamního studia. Následovala velmi poutavá přednáška o jaderné fyzice. Nakonec jsme si vybrali exkurzi do místnosti se symbolem radioaktivity na dveřích – laboratoře na výrobu kovových krystalů. V odpoledních hodinách jsme si vyslechli také přednášku o supravodivosti a supratekutosti.

Následujícího dne jsme se už konečně dočkali nám tak dlouho slibované soutěže FYKOSí Fyziklání. Soutěž probíhá 3 hodiny. Na začátku dostanou týmy několik příkladů, a když si myslí, že mají nějaký příklad vyřešený, zkusí ho odevzdat. Pokud je správně, dostanou za příklad body a další příklad. Bodů dostanou tím více, čím méně pokusů k řešení úlohy potřebují. Nakonec se naše dva týmy umístily na úžasném 16. a 22. místě. Po skončení soutěže jsme si ještě při procházce prohlédli krásy Prahy a poté jsme se už vydali vlakem zpět do Ostravy.

David Bayer, Sebastian Franek , septima A
 

  • Publikováno: 23.2.2017

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba