gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Adaptační kurz 1.A (září 2013)

Termín konání akce: 4.9.2013 - 6.9.2013

Ve středu 4. září se třída 1. A vydala na svůj první společný pobyt, kterým byl adaptační kurz. Konal se v malebném prostředí obce Bílá v Beskydech. Na začátku školního roku jsme se všichni skoro vůbec neznali, nanejvýše lidé ze stejných škol. Podle toho to také vypadalo, ale již druhý školní den jsme se začali mezi sebou seznamovat.

Na adaptační kurz jsme se všichni bezpochyby těšili. Jeli jsme v poněkud zredukovaném počtu 31 žáků, jelikož si jeden žák přivodil zranění, které mu neumožňovalo zúčastnit se. Hned první den po příjezdu jsme poznali školní metodičku prevence, paní ředitelku a asistenty, čili bývalé žáky naší školy. Záhy jsme zjistili, že jsou všichni moc milí a dá se s nimi vycházet.

Po aklimatizování se v areálu hotelu následovaly první seznamovací hry a oběd, který nám všem velmi chutnal. Ale zpět ke hrám. Člověk měl o sobě říct své jméno a koníčky. Tak vypadala první hra. Další byl taková, že jsme museli chodit ve vymezeném prostoru a navzájem si sdělovat jméno, koníčky a nějaké zajímavosti o nás samých, přičemž následovalo to, že jsme se sešli zpět do kruhu a ostatní spolužáci museli hádat, jak se dotyčná osoba jmenuje a postupně vyjmenovat všechny věci, co nám řekla. Her bylo ještě více. Poté následovala chutná večeře a další aktivity. Když vše skončilo, odebrali jsme se do svých pokojů, které byly velmi krásné, což většina lidí nečekala. Vyčistili jsme si zuby, osprchovali se a ve spánku čekali na další den.

Tento den nás čekal výlet. Po rozmanité snídani jsme se odebrali směrem do lesů, které směřovaly nám zatím neznámo kam. Při výpravě jsme si povídali všichni mezi sebou a již se netvořily skupinky lidí ze stejných škol. Témata byla různá a zábavy bylo spousta. Výlet jsme v pořádku přežili a vrátili se zpět. Při příchodu do hotelu někteří lidé vypadali značně znaveni, ale to nikomu nevadilo a ještě jsme si stihli chvíli zahrát fotbal, který se ukázal být velmi populární mezi našimi spolužáky. Ve stejném dni jsme také malovali naši třídní "vlajku". Myslím, že si vybarvování autobusu všichni velmi užili, někteří až moc, protože smývali barvu ještě týden. Následoval odpočinek atd. Opět jsme hráli hry. Tentokrát v lese. Hra spočívala v tom, že člověk měl hledat písmena, ke kterým byla přiřazena čísla, a poté skládat větu. Až to mělo družstvo hotovo, muselo zjistit, kdo tento výrok vyřkl nebo napsal. Skupina, která dohledala písmenka jako poslední, se v tomto ukázala býti velmi dobrá a přišla na to, že autorem byl Exupéry.

Po večeři jsme měli vlastní program, který jsme si sami připravili. Početná skupina domluvených lidí se rozhodla hrát hru podle známého pořadu "Partička" a tím nás velmi bavila. Když už to trvalo delší dobu, paní učitelka a asistenti se rozhodli, že diváky zapojí taky. Po skončení této aktivity následovaly hry vymyšlené asistenty, kteří nás chtěli seznámit opravdu dokonale a za každou cenu. Nikdo se nebránil, a tak jsme hráli do pozdních večerních hodin. Následovala opět večerní hygiena, povídání si s ostatními lidmi na pokojích, nenáviděná večerka a spánek.

Ráno byli někteří lidé smutní, že není kurz delší. Seznámení se povedlo skvěle. Byla snídaně a někteří měli bonus ve formě snídaně do postele. Po snídani proběhlo balení, uklízení a všechny rutinní práce. Zhodnocení kurzu bylo zajímavé a poučné, chvílemi i zábavné. Když vše skončilo, počkali jsme na autobus a vydali se zpět domů. Adaptační kurz se velmi vyvedl a všichni jsme se dobře poznali.


Matouš Polách, 1.A
 

  • Publikováno: 14.9.2013

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba