gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

15 let v EU, 30 let v demokracii

Naše gymnázium bylo letos v listopadu poctěno návštěvou pana doktora Jiřího Pospíšila. Pan Pospíšil (1975) je současným poslancem Evropského parlamentu. Jeho snahou je díky přednáškám na školách zvyšovat povědomí o evropských záležitostech především mezi mladou generací.

V apolitické přednášce, které se účastnili studenti 4. ročníků, bylo shrnuto, co je Evropská unie, jaká je historie jejího vzniku, na jakých principech stojí a za jakým účelem byla vytvořena. Jelikož volný prostor pro diskuzi je jedním ze základních principů dnešní doby demokratické, byla poměrně velká část věnována právě dotazům z publika. Různorodé otázky se týkaly zejména odchodu Británie z EU, dvojí kvality potravin, integrace, žádostí o vstup zejména zemí Balkánu do EU, ale také studentských slev na jízdné, které porušují jedno z tzv. čtyř svobod vnitřního trhu, tedy volného pohybu osob, zboží, služeb a kapitálu.

Dokázal jsi odpovědět na otázky v druhém odstavci? Ne? V tom případě neváhej kontaktovat pana Pospíšila a využij nabídky na studijní cestu do jedné z institucí EU, kde na ně nalezneš odpověď. Všechny náklady jsou hrazeny Evropským parlamentem.

Na závěr bych rád dodal, že žít ve svobodné a demokratické zemi, z níž můžeme volně vyjet do některé z dalších členských zemí bez nutnosti vyřizování víz, kontrol na hranicích za vzděláváním, prací, podnikáním, nebo třeba jen na dovolenou, a přitom platit jednotnou měnou, není ani zdaleka ve všech zemích světa samozřejmostí.

Vilém Honysz, 8. A

Zajímavé a užitečné odkazy: europarl.europa.eu, europa.eu, ec.europa.eu, euroskop.eu, nicm.cz
 

  • Publikováno: 6.12.2019

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba