gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

1. výměnný studentský pobyt v Katalánsku

Termín konání akce: 20.10.2013 - 25.10.2013

Ve dnech 20. - 25.10. 2013 se v katalánském městečku Prats de LLucanes uskutečnil první výměnný studentský pobyt.

S Institut Castell del Quer jsme dosud úspěšně spolupracovali na dvou projektech Comenius, přičemž první z nich získal Evropskou jazykovou cenu a druhý byl oceněn Pečetí kvality. Vzhledem k vzniklým velmi dobrým vztahům se obě instituce dohodly na výměnných studentských pobytech. Z Katalánska jsme dovezli dohodu o této formě další spolupráce.

A nyní pár vět o programu, který pro nás katalánští partneři připravili.

Příjezd
Po příjezdu do Prats jsme byli oficiálně přivítáni ředitelem školy, učiteli, studenty a rodiči. Všichni jsme byli mírně nervózní, nevěděli jsme co čekat.


1. den - pondělí

Po krátké prezentaci katalánských studentů jsme vyrazili po stopách Comenia “Walk and Learn Local Paths”. Cestou jsme viděli značky s logem projektu. Stezku jsme vnímali všemi smysly. Mile nás překvapila vůně divoce rostoucích bylin. Na konci stezky nás čekala komentovaná prohlídka v záchranné stanici pro poraněná zvířata a ohrožené druhy.

Po krátké přestávce jsme byli rozděleni do 3 družstev a hráli jsme typicky katalánské hry - kuželky, skákání v pytli a další. Tím však legrace neskončila, katalánské děti nás naučily jejich tanec “Contrapas”. Ač jsme na to nebyli připraveni, naučili jsme Katalánce typicky českou hru - vyvolávanou.


2.den - úterý - Barcelona

Náš výlet začal u katedrály Sagrada Familia. Cestou k moři jsme se zastavili u dalších dvou staveb Gaudího a na Plaza de Catalunya jsme se vyfotili u krásných fontán. Naše putování pokračovalo procházkou po La Rambla, kde jsme si navštívili vyhlášený místní trh. V podvečer jsme se autobusem přesunuli na věhlasný fotbalový stadion Camp Nou. I pro ne-fanoušky byla tato prohlídka nevídaným zážitkem


3.den - Prats
Ráno čeští studenti zahájili prezentacemi o České republice, Ostravě, Praze a českém jídle. Prezentace měli připraveny v Aj a ŠJ. Následovalo kooperativní bingo, které připravily české učitelky na základě studentských prezentací. Poté jsme Kataláncům připravili pár dobrot typických pro české oslavy. Po jídle je zapotřebí trocha pohybu, a proto se čeští i katalánští studenti navzájem učili tance. Odpoledne pak studenti rozděleni do skupin poznali městečko Prats.

Po příjemné procházce nám Katalánci připravili hostinu z typicky katalánských pokrmů.


4.den - Tossa de Mar - pláž

Ráno autobus odvezl česko-katalánskou skupinu doTossy. Po snídani jsme prohlédli základy římské vily a pak vyšlapali ke kamenné věži bývalého majáku. Procházka to byla nádherná se spoustou malebných zákoutí a výhledů. Třešničkou na dortu byly tři hodiny na pláži za krásného počasí. Co více jsme si mohli přát.


5.den - odjezd a Girona

Odjezdy bývají smutné a nejinak tomu bylo i v Prats. Stejně jako na začátku jsme byli oficiálně přivítáni, tak i na konci našeho pobytu se s námi všichni zúčastněni oficiálně rozloučili. Z deseti minut se ovšem stala téměř hodina! Když jsme konečně nastoupili do autobusu, tak si katalánští studenti sedli na cestu a zablokovali výjezd. Ani nám se nechtělo odjíždět, ale museli jsme. Posledních pár hodin pobytu jsme si užili v Gironě, nádherném městě se středověkými památkami, hradbami, židovskou čtvrtí, mostem G. Eiffela. A to už byl skutečný konec týdenního pobytu.


A jak se líbil první výměnný pobyt studentům?
Líbil?
15 x zaznělo jasné ANO. Pohostinnost byla hodnocena na 1*. Program byl velmi pestrý a výlet k pobřeží nemohl být naplánován lépe. Katalánští studenti (chlapci i dívky) jsou velmi přátelští.

Těšíme se na další setkání v červnu 2014 v Ostravě!!!

Jolana Strýčková, Barbora Dočkalová a 15 účastníků akce

 

  • Publikováno: 1.11.2013

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba